Η ΠΡΟΤΑΣΗ

11 _

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο όλοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες στην κατάθεση προτάσεων, την διαβούλευση και την λήψη αποφάσεων, οποτεδήποτε και  για οποιοδήποτε πολιτικό ζήτημα επιθυμούν.

Σε μια προσπάθεια εκδημοκρατισμού της χώρας μας, επιθυμούμε την Συνταγματική θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία πολιτών, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο.

Ζητούμε την θεσμοθέτηση και την διεξαγωγή των παρακάτω τεσσάρων ειδών δημοψηφίσματος:

I. Ακυρωτικό δημοψήφισμα. Κάθε νόμος του Κοινοβουλίου μπορεί να ακυρωθεί με δημοψήφισμα

II. Δημοψήφισμα Συνταγματικής και νομοθετικής πρωτοβουλίας πολιτών. Οι πολίτες προτείνουν νόμο ή νέο άρθρο στο Σύνταγμα μέσω της συλλογής υπογραφών υποστήριξης της πρότασης τους.

III. Δημοψήφισμα ανάκλησης αιρετών αξιωματούχων. Για κάθε πολιτικό ο οποίος δεν τιμά τις δεσμεύσεις του απέναντι στους πολίτες.

IV. Υποχρεωτικό δημοψήφισμα. Για οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύνταγμα καθώς και για κάθε σημαντική διακρατική συμφωνία.

Τα παραπάνω διεξάγονται ύστερα από σχετικό αίτημα το οποίο υπογράφουν τουλάχιστον 100.000 πολίτες.

Εξαίρεση αποτελεί το υποχρεωτικό δημοψήφισμα το οποίο καλείται χωρίς την συλλογή υπογραφών.

Τα όρια υπογραφών σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο θα οριστούν ανάλογα του αριθμού των ψηφοφόρων

Το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος οφείλει να είναι δεσμευτικό.

Αν συμφωνείτε, υποστηρίξτε την προσπάθεια μας απλά δηλώνοντας το στο mail referendums@yahoo.gr

Χρειαζόμαστε το ονοματεπώνυμο σας, το δήμο ή τον νομό κατοικίας σας, τηλέφωνο και mail  επικοινωνίας.

Δηλώστε επίσης αν επιθυμείτε ή όχι να εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο σας στην σελίδα ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ του site.

Τα στοιχεία σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την ενημέρωση σας όσο αφορά σε ενέργειες υπέρ της θεσμοθέτησης δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία πολιτών.

Στο mail referendums@yahoo.gr μπορείτε επίσης να μας στείλετε αίτημα διαγραφής των στοιχείων σας από την βάση δεδομένων μας.

Advertisement

53 Responses to Η ΠΡΟΤΑΣΗ

 1. Ο/Η Takis Mesotron λέει:

  Ειναι ενα βημα προς τη δημοκρατια.Υπαρχουν καποια σημεια που θελουν προσοχη οπως το οποιοδηποτε δημοψηφισμα δεν μπορει να ειναι δεσμευτικο για τις επομενες γενειες,αρα θα πρεπει να υπαρχει χρονικός περιορισμός,δεν μπορει να ειναι δημοκρατικό εαν δεν εχει τουλαχιστον 85% συμμετοχή και 60%αποδοχή και το κυριότερο αυστηρες προϋποθέσεις για το πως και απο ποιους διαμορφώνετε το ερωτημα και ποια χρονική στιγμή.

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η greekdimo λέει:

   Όπως το λέτε: είναι ένα βήμα προς την δημοκρατία. Φυσικά οι θεσμοί της άμεσης δημοκρατίας δεν μπορεί από μόνοι τους να εξασφαλίσουν την δημοκρατία. Δεν είναι ικανή αλλά είναι αναγκαία συνθήκη για την δημοκρατία. Χρειαζόμαστε και άλλους θεσμούς τους οποίους μπορούμε να θεσμοθετήσουμε και πάλι μέσω δημοψηφισμάτων.

   Το δημοψήφισμα μας δεσμεύει μέχρι το επόμενο δημοψήφισμα, το οποίο θα συνεχίσει ή θα μεταβάλλει την πολιτική που επιθυμούν οι πολίτες.

   Αντίθετα, τα όρια συμμετοχής και αποδοχής είναι εντελώς αντι-δημοκρατικά. Παραβιάζουν βασικές αρχές της δημοκρατίας και πιο συγκεκριμένα:
   a) τα όρια αποδοχής παραβιάζουν τον πυρήνα της δημοκρατίας που είναι η αρχή της ισότητας
   b) τα όρια συμμετοχής παραβιάζουν τόσο την αρχή της ισότητας όσο και την αρχή της εντολής εφόσον επιτρέπουν σε μειοψηφικές ομάδες να επιβάλλουν την άποψη τους και δίνουν αυθαίρετα περιεχόμενο στην επιλογή κάποιων συμπολιτών μας να μην συμμετέχουν στο δημοψήφισμα.
   Τα παραπάνω έχουν αποδειχθεί δυσλειτουργικά και αντι-δημοκρατικά σε μια πλειάδα περιπτώσεων. Μπορείτε να βρείτε την απαραίτητη θεωρητική ανάλυση αλλά και πολλά παραδείγματα που να αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω στο βιβλίο των Verhulst και Nijeboer (http://tinyurl.com/ncp4zln). Μπορείτε να διαβάσετε στα ελληνικά το αντίστοιχο απόσπασμα εδώ (http://tinyurl.com/pdn97ju), καθώς και να δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντι-δημοκρατιότητας των παραπάνω εδώ (http://tinyurl.com/orqgxwy).

   Αρέσει σε 1 άτομο

   • Ο/Η Βαγγέλης ΚΟκκινογένης λέει:

    Νομίζω πως στην αρχή του άρθρου σας μάλλον κατά λάθος μιλάτε για την πρόταση των δανειστών και πως ο πρωθυπουργός ζητάει να συμφωνήσουμε με αυτήν την πρόταση.
    Πιστεύω πως κάθε άλλο παρά αυτό ζητάει ο πρωθυπουργός μια και μας καλεί να ψηφίσουμε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Αυτά για να μην ξεχνόμαστε ……………………..
    Φιλικά
    Βαγγέλης Κοκκινογένης

    Μου αρέσει!

 2. Παράθεμα: Τι λέμε για αυτό το δημοψήφισμα; | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 3. Ο/Η Stefanos Gr B λέει:

  ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΣ ( ΠΟΛΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ) ΑΛΛΑ ΚΡΥΒΕΙ ΚΥΝΔΙΝΟΥΣ… ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ Ο ΚΑΘΘΕΝΑΣ ΕΜΠΕΝΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΕ 100.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ… ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΜΕ??? ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ??

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η blackboy1955 λέει:

   1. Οι υπογραφές δεν μαζεύονται διαδικτυακά, αλλά πόρτα πόρτα, άνθρωπο τον άνθρωπο με φυσική παρουσία.

   2. Στην Ελβετία κάνουν δημοψηφίσματα τέσσερεις Κυριακές το χρόνο. Μία κάθε εποχή.

   3. Οι ετεροδημότες με δήλωσή τους μπορούν πλέον να ψηφίζουν στο τόπο κατοικίας τους.

   Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Αριστοτέλης λέει:

  Ενδιαφέρουσα πρόταση και στη σωστή κατεύθυνση. Θα μπορούσε ίσως να υποστηριχθεί κι από την τεχνολογία για ασφαλή διενέργεια δημοψηφισμάτων μέσω διαδικτύου, για ταυτοποιημένους χρήστες.

  Μια φιλική παρατήρηση… Καλείτε όσους συμφωνούν με την πρότασή σας να στείλουν τα προσωπικά τους δεδομένα/στοιχεία σε διεύθυνση στο yahoo! Δεν αμφισβητώ ότι εσείς θα τα χειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά δυστυχώς δεν θα κάνει το ίδιο και το Yahoo. ΠΟΤΕ προσωπικά στοιχεία σε yahoo, hotmail, gmail, outlook, κλπ! Καταχωρήστε ένα δικό σας domain name και δημιουργήστε εκεί μια email διεύθυνση.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η fani.k (@fanikyr) λέει:

  Ενδιαφέρουσα ιδέα και πολύ επίκαιρη! Έχουμε όλοι αρχίσει να διερευνούμε (κ να γλυκαινόμαστε με……) την ανάλογη συμπεριφορά των Ελβετών. Ως προς τους κινδύνους που εγκυμονεί, μιας κ δεν είμαστε δα κι Ελβετοί σε όλα μας, ας σκεφτούμε ότι τα ήθη χρειάζονται χρόνο να ωριμάσουν. Και συνήθως ωριμάζουν κατά την εφαρμογή μιας ιδέας κι όχι κατά την a priori άρνηση της. Δοκιμάζεις και μαθαίνεις. Ακόμα κι αν είσαι λαός ολόκληρος. Εκπαιδεύεσαι. Κι ίσως κάποτε μάθεις να ψηφίζεις σωστά, «μετά ψήφου γνώσεως»…..
  Ωστόσο, θα συμφωνήσω με τις επιφυλάξεις που εκφράζονται παραπάνω. Υπάρχουν και πολλές ακόμα. Και απορίες άλλες τόσες… πχ τι γίνεται με τον όρο του συντάγματος που αποκλείει τα δημοσιονομικά από τα δημοψηφίσματα? πως αποφεύγεις τη διαπλοκή στη διεξαγωγή «σικέ» ακυρωτικών δημοψηφισμάτων? πόσο διαφανής είναι η συγκέντρωση υπογραφών? πως βγάζεις το διπολισμό από τον πολίτη ακόμα κι αν δεν υπάρχουν πια δυο πόλοι (ισχυρά κόμματα)? πως νομιμοποιείται η δεσμευτικότητα ανάλογα με το θέμα? κλπ κλπ κλπ.
  Ας είμαστε προσεκτικοί στο σχεδιασμό!
  Νομίζω η πρόταση σας δεν έχει διαδωθεί επαρκώς! Διαδώστε!!!!!

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η greekdimo λέει:

   Σας ευχαριστούμε πολύ.
   Και για την υποστήριξη αλλά και για τα σχόλια.
   Τα ερωτήματα που θέτετε είναι όλα απολύτως εύλογα. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και σίγουρα οι απαντήσεις οφείλουν να έρθουν από – ει δυνατόν – όλους μας. Εμείς απλά προτείνουμε κάτι νέο (ηλικίας περίπου 2.500 ετών), τις λεπτομέρειες που είναι ταυτόχρονα πολύ πολύ σημαντικές θα τις σκεφτούμε και θα τις υλοποιήσουμε (μέχρι να βρούμε κάτι καλύτερο) όλοι μαζί.
   Όντως είμαστε ακόμα στην αρχή. Βοηθήστε μας και εσύ στην διάδοση. Το εγχείρημα αυτό είναι απόλυτα συλλογικό και απόλυτα ισότιμο.
   Να είστε καλά, τέτοια σχόλια μας δίνουνε κουράγιο.

   Μου αρέσει!

 6. Παράθεμα: Εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και δημοκρατία | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 7. Ο/Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ λέει:

  ….ουτε η αμεσοηλεκτρονικη ουτε η δημοσκοπικη δημοκρατια ειναι αληθινες δημοκρατιες αλλα καλυμματα και υπαναχωρησεις των κατεστημενων ψευδοδημοκρατιων,,,, ειναι τα τελευται χαρτια τους ,,,αν δεν υπαρξουν διαρκεις και τακτικοι ευελικτοι συλλογικοι θεσμοι βασης η δημοκρατικη αναδιοργανωση θα παραμεινει ψευδεπιγραφη ….η δημοκρατια δεν εξαντλεινται απλα στο δικαιωμα ψηφου και ουτε βεβαια γνωμης .. απαιτουνται συλλογικα σωματα που να μας δινουν την δυνατοτητα να θετουμε ζητηματα προς συζητηση , να επιμορφωνομαστε για τα προβληματα απο ειδικους και να συζηταμε για αυτα , να καταθετουμε γνωμες και προτασεις επιλυσης των προβληματων ( προεργασιες της συναποφασης ) και βεβαια να αποφασιζουμε ,να μπορουμε να ελεγχουμε την εκτελεση και υλοποιηση των αποφασεων μας και να μπορουμε να ελεγχουμε να ανακαλουμε και να καθαιρουμε πολιτειακους αντιπροσωπους σε ανωτερα επιπεδα της πολιτειακης εξουσιας η σε ομολογα επιπεδα …μια δημοκρατικη πολιτεια βεβαια δεν σημαινει και δημοκρατικη κοινωνια αν σε ολα τα αλλα πεδια της κοινωνικης διαχειρισης και δρασης δεν εχουμε αναλογους δημοκρατικους θεσμους το οραμα της δημοκρατικης διακυβερνησης και της αναδιανεμητικης ως προς την εξουσια ,κοινωνιας θα παραμενει απατηλο …..

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Ο/Η blackboy1955 λέει:

   Αυτό που προτείνουμε δεν είναι ούτε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ούτε δημοσκοπήσεις.
   Είναι κλασσικά δημοψηφίσματα. Σαν αυτό που ζήσαμε όλοι την 5η Ιουλίου. Με μια μεγάλη διαφορά. Δεν τα προκαλεί ο εκάστοτε πρωθυπουργός αλλά οι ίδιοι οι πολίτες με τη συγκέντρωση υπογραφών.
   Κατά τη γνώμη μας τα βήματα προς τη δημοκρατία πρέπει να είναι διαδοχικά. Η θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων μετά από πρωτοβουλία πολιτών είναι το πρώτο. Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα αν και όποτε το επιλέξουν οι ίδιοι οι πολίτες μέσω σχετικών δημοψηφισμάτων.

   Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

   Αλεξόπουλος Διονύσης
   Αττική

   Αρέσει σε 2 άτομα

 8. Ο/Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ λέει:

  …………αρα μια δημοκρατικη πολιτεια αν δεν επικουρειται και απο δημοκρατικη διακυβερνηση στη οικονομια παραγωγη , στην εκπαιδευση και επιστημονικη ερευνα, στην δικαιοσυνη , στην ασφαλεια -στρατο κτλ σ εμια αληθη δημοκρατια δημκρατικα δεν λειτουργει μονο η πολιτεια ωςκεντρικη συντονιστικη οργανωτικη δομη αλλα και η ολα τα αλλα πεδια δομες κοινωνικες ..πχ μια επιχειρση, ενα σχολειο , ενα πανεπιστημιο , ενα δικαστηριο .ενα σωμα ασφαλειας μια στρατιωτικη μοναδα και βεβεια τα δικτυα τους …μενει να ξεκαθαριοσυμε λοιπον τι εινα η δημοκρατικη διακυβερνηση σε επιπεδο πολιτειας , παραγωγης , εκπαιδευσης, ερευνας , δικαιοσυνης .. η δημοκρατικη αναδιοργανωση λοιπον ειναι κατι πολυ πιο κοπιαστικο και περιπλοκο καθως δεν αφορα μονο την αναδιοργανωση της πολιτειας αλλα ολων των συναφων συμπληρωματικων και συνεπικουρικων κοινωνικων δομων …

  Αρέσει σε 2 άτομα

 9. Παράθεμα: Οδηγίες προς φτωχοποιούμενους και φτωχούς. Τα απαραίτητα. | Διασταυρούμενα πυρά

 10. Παράθεμα: Πες μου ποιος αποφασίζει να σου πω τι πολίτευμα έχεις! | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 11. Παράθεμα: Μήπως ήρθε η ώρα για την δημοκρατία; | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 12. Παράθεμα: Δημοκρατία και δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 13. Ο/Η Δημήτρης Αντ. Σιδερής λέει:

  Η πρόταση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η λύση των τρεχόντων προβλημάτων, δεν είναι πρακτικά εφικτή με δημοψηφίσματα. Δεν ήταν εφικτή ούτε στις Αρχαίες Αθήνες, με πληθυσμό 30 000 πολιτών σε σύνολο 300 000 κατοίκων. Τα τρέχοντα προβλήματα αντιμετωπίζονταν με αντιπροσωπευτική βουλή στην οποίαν οι βουλευτές κληρώνονταν. Ένα σύστημα κατάλληλο για τις παρούσες δικές μας συνθήκες δημοσίευσα προ καιρού σε τοπική εφημερίδα. Προφανώς το θέμα δεν εξαντλείται εκεί. Το άρθρο μου εκεί μπορεί ο καθένας να το βρει πληκτρολογώντας: «koinignomi Δημοκρατία» Σε ένα τέτοιο σύστημα, αποχή δεν είναι δυνατή.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Dimitris Sideris λέει:

  Προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακόμη όμως και στην αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία με 30 000 πολίτες σε σύνολο 300 000 κατοίκων το δημοψήφισμα (εκκλησία του Δήμου) σπάνια χρησιμοποιούνταν, λόγω πρακτικών δυσκολιών. Εναλλακτικά, είχαν τη βουλή με βουλευτές κληρωμένους και αλλάζοντας κάθε χρόνο. Μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να δει σχετικό άρθρο μου σε τοπική εφημερίδα: koinognomi Δημοκρατία.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Chris λέει:

  Ενα ελβετικο μοντελο δε μπορει να εχει εφαρμογη στην Ελλαδα. Η εφαρμογη δημοψηφισματος με 100.000 υπογραφες και ακυρωτικη ισχυ, απαιτει πολιτικη παιδεια, κριτικη σκεψη και κοινωνικη συνειδηση – αξιες οι οποιες μας ειναι αγνωστες σαν λαος. Ας ξεκινησουμε με την απλοποιηση γραφειοκρατιας, μειωση βουλευτων, εξορθολογισμο δημοσιου τομεα και ενα δικαιο και συναμα αυστηρο φορολογικο καθεστως και μετα βλεπουμε.

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η blackboy1955 λέει:

   Κατ’ αρχήν σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

   Σε τρεις γραμμές θέσατε πολλά ζητήματα. Ας τα δούμε ένα ένα:

   1. Δεν πρόκειται για την εφαρμογή του ελβετικού μοντέλου. Πρόκειται για τη θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων πρωτοβουλίας πολιτών που διενεργούνται όχι μόνο στην Ελβετία, αλλά και στην Καλιφόρνια, τη Βαυαρία, το Βερολίνο κ.ά. Το Ελβετικό μοντέλο έχει άλλα δύο στοιχεία: την ομοσπονδιοποίηση και τη συναινετική διακυβέρνηση μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων. Αυτά πράγματι δεν συνάδουν με την πολιτική κουλτούρα του ελληνικού λαού.

   2. Η πολιτική παιδεία, η κριτική σκέψη και η κοινωνική συνείδηση δεν αποτελούν προϋπόθεση της δημοκρατίας αλλά μάλλον το αποτέλεσμά της. Π.χ. οι Ελβετοί το 1880 δεν είχαν ίσως τίποτα απ’ αυτά είχαν διενεργήσει όμως ήδη αρκετά δημοψηφίσματα στη χώρα τους.

   3. Για τα πολιτικά θέματα που αναφέρατε (απλοποίηση γραφειοκρατίας, μείωση βουλευτών, εξορθολογισμό δημοσίου τομέα και το φορολογικό καθεστώς) τις σχετικές αποφάσεις πρέπει να λάβουν μετά από ευρεία διαβούλευση οι ίδιοι οι πολίτες με δημοψηφίσματα. Στην περίπτωση που τις αποφάσεις θα πάρουν οι ανεξέλεγκτοι επαγγελματίες πολιτικοί είναι σίγουρη για άλλη μια φορά η αποτυχία.

   Αλεξόπουλος Διονύσης

   Αρέσει σε 1 άτομο

  • Ο/Η dimitrissideris λέει:

   Η πολιτική παιδεία αποκτάται μόνο με τη συμμετοχή στη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Όπως κολύμπι μαθαίνεται μόνο πέφτοντας στη θάλασσα.

   Αρέσει σε 2 άτομα

 16. Ο/Η asto kalitera λέει:

  ανοητη προταση οταν απευθυνεται σε εναν λαο που πιστεψε το τσιπρα ή σε εναν λαο που εκανε το καμμενο βουλευτη. (και οχι μονο αυτους αλλα και ποσους αλλους. Αν οριστει κρητηριο για το ποιος εχει δικαιωμα ψηφου, τοτε το συζηταμε…

  Μου αρέσει!

 17. Παράθεμα: Μια δωρεά …. ένα δώρο άδωρο. | Διασταυρούμενα πυρά

 18. Παράθεμα: Μερικά σχόλια για το δημοψήφισμα στην Τουρκία | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 19. Παράθεμα: Αθηναίων Πολιτεία και (δημο)ψηφίσματα | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 20. Παράθεμα: Έτσι ψηφίζονται οι νόμοι σε μία δημοκρατία | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 21. Παράθεμα: Οικονομικά δημοψηφίσματα (II) | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 22. Παράθεμα: Δύο χρόνια «πραξικόπημα» | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 23. Παράθεμα: Πολιτικές αυταπάτες | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 24. Παράθεμα: Παγκόσμια ημέρα δημοκρατίας | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 25. Παράθεμα: Πολιτική και «εγγύηση» | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 26. Παράθεμα: Λευκές επιταγές, τέλος. | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 27. Παράθεμα: Δύο χρόνια «πραξικόπημα» • Jo Di

 28. Παράθεμα: Ποιός δεν θα ήθελε; – Hellas Referendum

 29. Παράθεμα: Τα Ελβετικά Δημοψηφίσματα πέρα από τα 3.274 ευρώ εγγυημένο εισόδημα – New Economy

 30. Παράθεμα: Ανένδοτος αγώνας | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 31. Παράθεμα: Λέω να μην παίξω. Εσείς; | Διασταυρούμενα πυρά

 32. Παράθεμα: Βγάλτε τον σκασμό | Referendums For Greece

 33. Παράθεμα: Καμία “Δημοκρατία” δεν πούλησε τη Μακεδονία – Hellas Referendum

 34. Παράθεμα: Το δημοψήφισμα του 15 και η αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση – ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

 35. Παράθεμα: Η Γκρέτα, το περιβάλλον και μία συζήτηση που δεν πρέπει να γίνεται. | Referendums For Greece

 36. Παράθεμα: Πως ψηφίζονται οι νόμοι σε μια πραγματική δημοκρατία | Referendums For Greece

 37. Παράθεμα: Τι λένε οι πολίτες για την άμεση δημοκρατία; | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 38. Παράθεμα: Η δημοκρατία δεν βρέθηκε! | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 39. Παράθεμα: Οι ελάχιστοι θλιβεροί συμπολίτες μας και το μένος τους για την δημοκρατία. | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 40. Παράθεμα: Καλά μας κάνουν (ολιστικά πάντα) | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 41. Ο/Η Νίκος Γιόφτσος λέει:

  Η πρόταση είναι ολόσωστη και απλούστατη. Η δύναμή της βρίσκεται ακριβώς στην απλότητά της. Γιατί όλοι έχουμε κάποιον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό και συγκεκριμένες σκέψεις στα διάφορα κοινωνικά ζητήματα αλλά για να μπορέσουν αυτές οι σκέψεις να γίνουν αντικείμενο συζήτησης και ψηφοφορίας από όλους χρειάζεται και ταυτόχρονα αρκεί αυτή η απλή πρόταση για τα 4 δημοψηφίσματα. Είναι ένα έναυσμα για να συζητήσουμε για όλα τα υπόλοιπα. Αλλιώς ό,τι λέει ο καθένας μας καταλήγει να έχει μόνο θεωρητική αξία εκτός αν είναι στην ηγεσία κάποιου κόμματος ή μεγαλοεπιχειρηματίας ή καναλάρχης ή στην ηγεσία κάποιας ισχυρής ομάδας πίεσης κλπ, δηλαδή αν ανήκει σε μια μειοψηφία του πληθυσμού…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s