Ανένδοτος αγώνας

J.W.SullivanΘα έπρεπε, εδώ και χρόνια, να έχουμε συνειδητοποιήσει τα όρια του πολιτικού μας συστήματος και να έχουμε ξεκινήσει έναν ανένδοτο αγώνα με μοναδικό στόχο την απόλυτη κυριαρχία του πολίτη στην πολιτική ζωή της χώρας μας.

Τα εργαλεία υπάρχουν και η δύναμη τους έχει αποδειχτεί. Ο κοινός μας εχθρός (οι πολιτικές ελίτ όλων των αποχρώσεων) σιωπά σχετικά με αυτά ή, όταν αναγκάζεται, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την συζήτηση.

Το σημαντικό δεν είναι τι αποφασίζεται αλλά το ποιος αποφασίζει. Όταν το καταλάβουμε και ενωθούμε – πέρα από και με σεβασμό στις προσωπικές απόψεις του κάθε ένα από εμάς – υπέρ του στόχου να αποφασίζουμε για όλα τα σημαντικά θέματα εμείς, μόνο οι πολίτες, τότε, μόνο, κάτι θα αλλάξει πραγματικά.

Ας δούμε τι είχαν καταφέρει ήδη οι Ελβετοί στα τέλη του 19ου αιώνα. Πως κατάφεραν να ακυρώσουν και να αποφύγουν καταστάσεις οι οποίες ακόμα μας ταλαιπωρούν. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε τα ίδια πολιτικά εργαλεία, δηλαδή τα δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών και την αποσυγκεντροποίηση των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων, θα συνεχίσουμε να ταλαιπωρούμαστε από τα προβλήματα που οι Ελβετοί επέλυσαν πριν από περίπου 150 χρόνια.

«… και ιδού τι κατάφεραν οι Ελβετοί με τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας (direct legislation): πραγμάτωσαν μία ειρηνική επανάσταση σύμφωνη με τη βούληση της πλειοψηφίας. Έχουν, επίσης, απομακρύνει κάθε εμπόδιο στην εφαρμογή του κανόνα της πλειοψηφίας, όπως τα προνόμια όσων κυβερνούν, περιορισμούς παμπάλαιων νόμων καθώς και την ισχύ των νομοθετών. Έχουν απλοποιήσει τη δομή της κυβέρνησης, οι δημόσιοι λειτουργοί τούς υπηρετούν, κατέστησαν αδύνατη τη γραφειοκρατία, μεταμόρφωσαν τους αντιπροσώπους τους σε απλά μέλη επιτροπών και έδειξαν ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα δεν είναι απαραίτητο για τη θέσπιση των νόμων. Έχουν γράψει τους νόμους τους σε γλώσσα τόσο απλή ώστε ακόμα και ένας απλός πολίτης θα μπορούσε να είναι δικαστής σε οποιοδήποτε ανώτατο δικαστήριο. Απέτρεψαν μονοπώλια, βελτίωσαν και μείωσαν τη φορολογία, ενώ ταυτόχρονα απέφυγαν τη δημιουργία μεγάλων δημόσιων χρεών

Απόσπασμα από το βιβλίο του James W. Sullivan, «Direct Legislation by the Citizenship through the Initiative and Referendum», έκδοση του 1892. Μπορείτε να βρείτε δωρεάν το βιβλίο εδώ.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s