Πολιτική και «εγγύηση»

01.fb_political_conversations_celeste_headlee_ted_small.jpg

Ένας από τα κρίσιμα κριτήρια προκειμένου να επιλέξουμε μεταξύ διαφορετικών προϊόντων είναι και η εγγύηση καλής λειτουργίας που μας παρέχει ο κατασκευαστής τους. Η ουσία της εγγύησης είναι φυσικά άλλη: μας εξασφαλίζει πως αυτό το οποίο αγοράζουμε θα λειτουργεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα απρόσκοπτα. Ότι, δηλαδή, αυτό το οποίο μας έχουν υποσχεθεί δεν θα αποδειχθεί ψευδές, ή αν όντως αποδειχθεί τότε το προϊόν θα αντικατασταθεί.

Η έννοια της εγγύησης δεν μπορεί να έχει νόημα παντού. Έτσι, ένας γιατρός, όσο καλός και αν είναι, δεν μπορεί να μας εγγυηθεί – τουλάχιστον όχι σε όλες τις περιπτώσεις – πως θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την ασθένεια μας. Η παραπάνω λογική γίνεται ακόμα πιο εμφανής στην περίπτωση ενός χειρουργού. Όσο έμπειρος και αν είναι, όσο μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και αν έχει, δεν μπορεί να μας εγγυηθεί το αποτέλεσμα μίας επέμβασης.

Υπάρχουν λοιπόν τομείς στους οποίους η εγγύηση έχει νόημα και μας βοηθά να κρίνουμε και να επιλέγουμε καλύτερα και άλλοι στους οποίους, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας και του μεγάλου αριθμού παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα, η έννοια της εγγύησης δεν έχει νόημα. Τι συμβαίνει όμως με την πολιτική; Μπορεί να υπάρξει κάποιο είδος εγγύησης σε αυτή;

Ζώντας στην Ελλάδα, και άρα σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο έχει ελάχιστη σχέση με την δημοκρατία, δεν έχουμε ως πολίτες καμία εγγύηση όσο αφορά τις υποσχέσεις και τις επιλογές των «αντιπροσώπων» μας. Η εκλογική μάχη διεξάγεται κεκλεισμένων των (επικοινωνιακών) θυρών, εντός χώρων απόλυτης διαπλοκής (τα ΜΜΕ) και εκτός της πραγματικής κοινωνίας. Στόχος είναι πάντα η ελάχιστη κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που θα δώσουν σε ένα πολιτικό κόμμα το δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο τρόπος για να πεισθεί αυτό το υποσύνολο του εκλογικού σώματος είναι σχεδόν πάντα η καλλιέργεια φόβου και φυσικά το ψεύδος. Έτσι έχουμε κόμματα και πολιτικούς οι οποίοι υπερασπίζονται με πάθος συγκεκριμένες θέσεις πριν τις εκλογές, για να κάνουν ακριβώς τα αντίθετα μετά από αυτές, ειδικά αν βρεθούν στην θέση του κυβερνώντος. Ποια εγγύηση έχουμε απέναντι σε αυτό το πολιτικό έγκλημα; Απολύτως καμία. Άραγε, υπάρχει τρόπος να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα;

Η λύση είναι περισσότερο απλή από όσο θα νόμιζε κανείς. Μέσω των δημοψηφισμάτων πρωτοβουλίας πολιτών, και μόνο αυτών, μπορούμε να επαναφέρουμε στην τάξη του απατεώνες της πολιτικής που μας ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια. Αν έχουμε την συνταγματικά κατοχυρωμένη δυνατότητα a) να ακυρώνουμε οποιονδήποτε νόμο δεν επιθυμούμε, b) να προτείνουμε εμείς, ως πολίτες, νόμους αλλά και αλλαγές στο Σύνταγμα και c) να ανακαλούμε οποιονδήποτε πολιτικό αποδεικνύεται δόλιος ή και ανεπαρκής (και ποιος δεν έχει αποδειχθεί ως τέτοιος τα τελευταία χρόνια….) έχουμε την εγγύηση που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την δημοκρατική λειτουργία ενός συστήματος το οποίο είναι ταυτόχρονα και αντιπροσωπευτικό.

Έτσι, η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την σταδιακή μετάβαση σε ένα μικτό πολιτικό σύστημα ισχυρής δημοκρατίας και ασθενούς αντιπροσώπευσης και σε ένα τέτοιο σύστημα τα δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών αποτελούν μία εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση.

Δείτε την πρόταση μας και υποστηρίξτε την, γίνετε και εσείς μέρος της λύσης των προβλημάτων και της αλλαγής του πολιτικού συστήματος. Δηλαδή όλων όσων μας ταλαιπωρούν για περισσότερο από δύο αιώνες!

Βουρλής Πέτρος

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε