Παγκόσμια ημέρα δημοκρατίας

3.15-September-Stock-Photo _ small.jpg

Η δημοκρατία αποτελεί σαφέστατα την μεγαλύτερη «εφεύρεση» της ανθρωπότητας και η 15η Σεπτεμβρίου έχει επιλεχθεί ως η ημέρα που την τιμούμε. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται. Εκτός από την απορία του τι μπορεί να σημαίνει γενικότερα μία παγκόσμια ημέρα (οποιουδήποτε πράγματος), θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας μία ακόμα πρωτιά της δημοκρατίας. Η δημοκρατία είναι η σπουδαιότερη ανθρώπινη (και μάλιστα συλλογική) δημιουργία, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα την λέξη και έννοια που έχει διαστρεβλωθεί περισσότερο από κάθε άλλη.

Μια τέτοια ημέρα θα είχε νόημα λοιπόν να σκεφτεί ο κάθε ένας από εμάς το τι είναι η δημοκρατία. Έχοντας την τύχη να μιλάμε μία σπουδαία γλώσσα, την γλώσσα στην οποία για πρώτη φορά ακούστηκε αυτή η λέξη, δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε σε λεξικά για να δούμε ποιο είναι το νόημα της δημοκρατίας. Παρόλα αυτά δεν είναι καθόλου εύκολο να καταλήξουμε σε έναν απλό, πρακτικό και περιεκτικό ορισμό του τι σημαίνει και πως θα μπορούσε να πραγματωθεί μία δημοκρατία. Η τρέχουσα κυρίαρχη αφήγηση και η τεράστια βιβλιογραφία δεν βοηθούν ιδιαίτερα, αφού κάθε ένας δίνει στην δημοκρατία το νόημα που αυτός θα ήθελε να έχει, ξεχνώντας ή συχνά ακόμα και παραβιάζοντας την αρχική, θεμελιώδη της αρχή. Τι είναι λοιπόν η δημοκρατία; Πολύ απλά είναι η δυνατότητα των πολιτών να αποφασίζουν οποτεδήποτε και για οτιδήποτε επιθυμούν. Άμεσα, αδιαμεσολάβητα και χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Στην δημοκρατία προτείνουν, συζητούν, κρίνουν και αποφασίζουν οι πολίτες. Οτιδήποτε ενάντια στις βασικές αυτές αρχές δεν μπορεί να φέρει το όνομα δημοκρατία.

Το πως μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο μοντέλο έχει απαντηθεί προ πολλού. Το μέγεθος των σύγχρονων κρατών δεν αποτελεί πρόβλημα. Ούτε χρειάζεται να έχουμε μία «αγνή» δημοκρατία. Ένα μικτό πολιτικό σύστημα ασθενούς αντιπροσώπευσης και ισχυρής δημοκρατίας θα μας έδινε όλη την ισχύ που χρειάζεται να έχουμε για να ελέγχουμε εμείς τις ζωές και τον μέλλον μας. Ισχυρή δημοκρατία σημαίνει λαϊκές συνελεύσεις σε τοπικό επίπεδο (όπου και για όσο αυτό είναι εφικτό), αποσυγκεντροποίηση εξουσιών και αρμοδιοτήτων μέσα από μία προσεκτικά σχεδιασμένη ομοσπονδοποίηση και δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών.

Μπορεί να είναι δύσκολο να το φανταστούμε (αφού δεν το έχουμε ζήσει και μας είναι βιωματικά άγνωστο) αλλά είναι απλό, λειτουργικό και κυρίως βαθύτατα ανθρώπινο. Είναι δηλαδή όλα όσα χρειαζόμαστε και δεν μπορούμε να έχουμε από την σημερινή «δημοκρατία». Αρκεί να απαντήσουμε στο ερώτημα του αν επιθυμούμε την δυστοπία μίας «δημοκρατίας» ή την ρεαλιστική ουτοπία της πραγματικής δημοκρατίας; Εσείς τι λέτε;

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s