Μερικά σχόλια για το δημοψήφισμα στην Τουρκία

07.refer2.jpg

Την Κυριακή του Πάσχα θα διεξαχθεί στην Τουρκία ένα συνταγματικό δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες θα αποδεχθούν ή θα απορρίψουν 18 αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας τους (μπορείτε να δείτε τι ακριβώς ορίζει το Σύνταγμα της Τουρκίας για την διαδικασία αυτή σε προηγούμενο άρθρο μας). Η πολιτική κατάσταση στη γείτονα χώρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δημοκρατική. Αστυνομική βία, συλλήψεις βουλευτών, πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων, πολιτικές δολοφονίες, τρομοκρατικές ενέργειες, βαθύ κράτος, έλεγχος και φίμωση των ΜΜΕ, απουσία κράτους δικαίου, αμφιλεγόμενη λειτουργία της δικαιοσύνης είναι φαινόμενα που δεν χαρακτηρίζουν σε καμία περίπτωση μία δημοκρατία. Ποιος λοιπόν μπορεί να είναι ο ρόλος των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον;

Νόθοι θεσμοί άμεσης δημοκρατίας

Πριν εξετάσουμε το τελευταίο ερώτημα θα πρέπει να τονίσουμε για μία ακόμα φορά πως σε μία πραγματική δημοκρατία οποιοδήποτε δημοψήφισμα πρέπει να καλείται μόνο από τους πολίτες (ή εναλλακτικά από τον νόμο). Μπορείτε να δείτε μία τυπική εργαλειοθήκη θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην πρόταση μας και αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων των δημοκρατικών πολιτών σε όλο τον κόσμο. Ένα τέτοιο μοντέλο άμεσης δημοκρατίας περιγράφεται και υλοποιείται για πολύ περισσότερο από έναν αιώνα στην Ελβετία (δείτε εδώ τα άρθρα 138 ως και 142  του ομοσπονδιακού της συντάγματος, καθώς και αυτό το πολύ ενδιαφέρον βίντεο για το πολιτικό της σύστημα).

Δυστυχώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει για την Τουρκία. Οι λαϊκές ψηφοφορίες χρησιμοποιούνται για να ισχυροποιήσουν την θέση του προέδρου ή για να παρακάμψουν λογικές και διαδικασίες ευρύτερης συναίνεσης. Όπως σε κάθε μη – δημοκρατική χώρα τα “δημοψηφίσματα” αυτά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν και να νομιμοποιήσουν αποφάσεις ομάδων ή προσώπων της πολιτικής ελίτ και όχι σε μία λογική αύξησης της λαϊκής συμμετοχής και κυριαρχίας.

Τα δημοψηφίσματα – όπως ακριβώς και οι εκλογές – είναι σπουδαία δημοκρατικά εργαλεία μόνο όταν χρησιμοποιούνται εντός μίας δημοκρατίας. Διαφορετικά χάνουν την σπουδαιότητα τους και χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά προκειμένου να εκβιάσουν μία δημοκρατική νομιμοποίηση που στην πραγματικότητα δεν έχουν. Αυτό μπορεί να γίνει φανερό και από την πολιτική πορεία της Ελλάδας. Διαδοχικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την αδύναμη και δημοκρατικά λανθασμένη νομιμοποίησης της εκλογής τους για να προχωρήσουν στην ολική εκποίηση της χώρας ενάντια στην βούληση των Ελλήνων. Αποδεικνύουν έτσι ότι δεν γνωρίζουν ή δεν σέβονται την λειτουργία μίας από τις βασικότερες αρχές της δημοκρατίας, την αρχή της εντολής, η οποία σε μία πραγματική δημοκρατία δεν μπορεί να είναι διαρκής και κυρίως δεν μπορεί να είναι μη ελέγξιμη και μη αναστρέψιμη.

Ποια μπορεί να είναι η λύση;

Είναι αλήθεια πως δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας με αυτή στην Τουρκία. Το πολιτικό σύστημα και των δύο χωρών είναι ένα είδος αιρετής, σχεδόν απόλυτης, “μοναρχίας”, αλλά σίγουρα αντιμετωπίζουμε πολύ λιγότερα προβλήματα από όσα οι συνάνθρωποι μας στην γειτονική χώρα. Παρόλα αυτά ο ρυθμός που εκφυλίζεται ο πολιτικός μας «πολιτισμός» και η ολική εκποίηση, έναντι πινακίου φακής, όλων των πόρων της χώρας μας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Χωρίς άμεση και ισχυρή αντίδραση, χωρίς μία αποτελεσματική πορεία προς την πραγματική δημοκρατία δεν έχουμε καμία ελπίδα. Ούτε εμείς, ούτε οι Τούρκοι γείτονες μας, ούτε κανείς.

Βουρλής Πέτρος

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

1 Response to Μερικά σχόλια για το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s