Δημοψηφίσματα και όρια συμμετοχής

25.eurokekloges_b2

Το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος συχνά ακυρώνεται λόγω των ορίων συμμετοχής που προβλέπονται από την νομοθεσία.

Την περίοδο 1997 – 2016 διεξήχθησαν στην Ιταλία 34 δημοψηφίσματα από τα οποία τα 30 ακυρώθηκαν λόγω χαμηλού ποσοστού συμμετοχής (μικρότερο του 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων).

Στην Ελβετία, την Καλιφόρνια αλλά και άλλες πολιτείες των Η.Π.Α. δεν υπάρχει όριο στο ποσοστό συμμετοχής σε ένα δημοψήφισμα προκειμένου αυτό να θεωρηθεί έγκυρο.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα (στην οποία οι πολίτες δεν μπορούν να καλέσουν οι ίδιοι δημοψήφισμα) το όριο του ποσοστού συμμετοχής για να θεωρηθεί το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος έγκυρο και δεσμευτικό είναι 40% για κρίσιμο εθνικό θέμα και 50% για την ακύρωση νόμου που έχει ψηφισθεί από την Βουλή (άρθρο 16 του νόμου 4023/2011).

Ποια είναι η δική σας γνώμη; Πρέπει ή όχι να υπάρχει όριο συμμετοχής σε ένα δημοψήφισμα προκειμένου αυτό να θεωρηθεί έγκυρο;

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

2 Responses to Δημοψηφίσματα και όρια συμμετοχής

  1. Ο/Η Βουρλής Πέτρος λέει:

    Ένα πολύ απλό αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα ισχυρό επιχείρημα υπέρ της ανυπαρξίας ορίου συμμετοχής (αλλά και αποδοχής) στα δημοψηφίσματα. Από το βιβλίο των Verhulst και Nijeboer (σελίδα 16). Το βιβλίο μπορείτε να βρείτε ολόκληρο στο link που υπάρχει στο tab e-Βιβλιοθήκη

    «Οι πολίτες που δε λαμβάνουν μέρος σε μια ψηφοφορία θεωρείται ότι έχουν δώσει εντολή σε αυτούς που ψηφίζουν. Εάν τεθούν όρια συμμετοχής, τότε ανοίγει ο δρόμος σε μποϋκοτάζ δράσεων από μειοψηφίες. Ας υποθέσουμε για παράδειγμα ότι υπάρχει όριο συμμετοχής 40% και ότι το 60% του εκλογικού σώματος θέλει να ψηφίσει. Από αυτούς που θέλουν να ψηφίσουν το 55% υποστηρίζει την προς ψήφιση πρόταση, ενώ το 45% αντιτίθεται. Οι αντίπαλοι της πρότασης δεν μπορούν να επικρατήσουν στο δημοψήφισμα. Όμως, εάν δεν λάβουν μέρος σε αυτό μπορούν να επικρατήσουν, γιατί τότε δεν θα επιτευχθεί το όριο του 40% και η πρόταση θα απορριφθεί, παρά τη θέληση της πλειοψηφίας.»

    Αρέσει σε 2 άτομα

Σχολιάστε