Τι είναι η δημοκρατία;

Through the Looking-Glass, Alice Pushes Through the Mirror

Έχει, άραγε, νόημα, είναι σημαντικό να ερευνήσουμε τι εννοούμε όταν λέμε δημοκρατία; Ας πούμε, αρχικά, όχι απαραίτητα τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ είναι, αλλά τι εμείς θεωρούμε ότι είναι. Όταν εγώ, εσύ, όλοι μας, χρησιμοποιούμε την λέξη δημοκρατία τι ακριβώς εννοούμε; Πόσο έχει ορίσει, τον δικό μας ορισμό, η γλώσσα και το λεξιλόγιο, η μεταγλώσσα  της εξουσίας;

Στο «Η Αλίκη μέσα από τον καθρέφτη», ο Λιούις Κάρολ μας περιγράφει ένα ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ της Αλίκης και του Άμπι Ντάμπι. Η Αλίκη διαμαρτύρεται για τον τρόπο που ο Άμπι Ντάμπι χρησιμοποιεί κάποιες λέξεις και αυτός της απαντά (η έμφαση δική μου):

«Όταν εγώ χρησιμοποιώ μια λέξη», είπε ο Άμπτι Ντάμπι σε μάλλον υπεροπτικό τόνο, «η λέξη σημαίνει ότι εγώ διαλέξω να σημαίνει – τίποτα λιγότερο, τίποτε περισσότερο».

«Το ερώτημα είναι», είπε η Αλίκη, «αν μπορείς εσύ να κάνεις τις λέξεις να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα».

«Το ερώτημα είναι», είπε ο Άμπι Ντάμπι, «ποιος είναι το αφεντικό – αυτό είναι όλο».

Ας δούμε παίξουμε λοιπόν αυτό το παιχνίδι. Ας γράψουμε, ο κάθε ένας από εμάς, τι πιστεύουμε ότι είναι η δημοκρατία. Ας γράψουμε την άποψη, γνώμη, ιδέα μας στα σχόλια αυτής της ανάρτησης. Μην διαβάζετε τι έχουν ήδη γράψει οι συμπολίτες σας πριν καταθέσετε την δική σας άποψη. Γράψτε ό,τι νομίζετε, αν μπορείτε σύντομα και όσο μπορείτε πιο περιεκτικά.

Φίλες και φίλοι, «αγαπητέ» Άμπι Ντάμπι, τι είναι η δημοκρατία;

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Τι είναι η δημοκρατία;

  1. τι είναι δημοκρατία;

    1. Ο τελευταίος λόγος για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων στους πολίτες. Αυτό σημαίνει:

    δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών (νομοθετικό, ακυρωτικό, υποχρεωτικό για διεθνείς συνθήκες, ανάκλησης αιρετών)
    κοινοβούλια (εθνικό – περιφέρειας – δήμου) κληρωτών με ετήσια θητεία
    2. Εκλογή υπουργών – περιφερειαρχών – δημάρχων με ετήσια θητεία.

    3. Κληρωτοί δικαστές, με ετήσια θητεία, μεταξύ πολιτών με αυξημένα προσόντα.

    Ετήσια αξιολόγηση όλων των κληρωτών, απ’ τους πολίτες που έχουν γνώση του έργου τους

    Αρέσει σε 2 άτομα

  2. Ο/Η NIKOLAOS EFSTATHIOU λέει:

    μεγαλη κουβεντα πιασαμε…μικροι εμεις μπροστα ης…. «τι ειναι Δημοκρατια»…. τι «δεν» ειναι πρωτα-πρωτα….. δεν ειναι η ζητιανα που καταντησε…[εχω κι εγω δικαιωματα!] δεν »πουλιεται» στην »λαικη» [Λαικη Δημοκρατια της Κινας] μαζι με τ αλλα »κινεζικα»…. εχει αιωνες να πατησει το ποδι της στα χωματα που την γεννησαν στα σιγουρα!… κ στα σιγουρα δεν πινει Κοκα-Κολα!….
    στα ματια μου δεν ηταν ποτε καν συστημα διακυβερησης…. ηταν το »οπλο» στο χερι του »πολιτη-οπλιτη»… ηταν η δυναμη της θελησης του!… μα μοναχα αυτου!…. του ελευθερου πολιτη!… ουτε του απελευθερου, ουτε του σκλαβου!… ηταν σκληρη.. αιχμηρη και βιαια! οπως η αιχμη του ξιφους που κρατουσε στα χερια του ο »Πολιτης» της!…. ηταν το οπλο που επινοηθηκε εναντια στην καθε »ολογαρχια» που κυβερναει πια στο ονομα της παντου!… μεσα στο αιμα γεννηθηκε… με αιμα ποτιζωταν…και αιμα απαιτουσε [η» τον φοβο του αιματος] για να συνεχισει να υπαρχει…
    δεν γεννηθηκε με ενα δημοψηφισμα ποτε της!!…πουθενα στον κοσμο!…αυτα τα λενε αυτοι που θελουν να την ευνουχισουν!… να την ακρωτηριασουν… να την εκμεταλευτουν!…. καθε προσπαθια ωραιοποιησης της εχει αυτον κ μοναχα τον σκοπο… την αποστειρωση της!….
    και στα σιγουρα «δεν αφορουσε κανεναν αλλον απο αυτους που αφορουσε»!…. τους Αθηναιους Πολιτες….τους γηγενεις!….οι οποιοι δεν ειχαν καν «γεννετησιο δικαιωμα» σ αυτην!!.. επρεπε να χυσουν το αιμα τους [κ το εκαναν χυνωντας κ το αιμα των εχθρων τους-Της] πολεμησε οσους της εναντιωθηκαν… και οσους την αγκαλαζαν να την χειραγωγησουν [εξοστρακισμοι!!!] ειτε ησαν κακοι και αδικοι…ειτε ησαν «δικαιοι» [βλεπε Αριστειδης ο Δικαιος] και το σημαντικοτερο ολλων…. δεν συνεληφθει και εφαρμωστηκε απο »ανωτερα ενεργειακα οντα»…. μα απο απλους ανθρωπους με απλες ανθρωπινες αδυναμιες….τιθασευσε την μικροτητα τους και τις αντιπαλοτητες τους και τους ανεδειξε σε »Ανωτερα Ενεργειακα Οντα» οπως τους θεωρουμε σημερα κρινωντας πως »δεν μας αφορα» λογω της…. μετριοτητας που μας καλιεργηθηκε με τους αιωνες και τις ξενοφερτες ιδεες [μυστικισμος-αποκρυφισμος της Ανατολης….δεν εξειδικευω.. το αφηνω »γενικο»]
    η μοναδικη χωρα στην οποια εφαρμοστηκε μια »παραλαγη της» ονομαζεται σην γλωσσα μας και μονο σ αυτη με ενα ονομα που αρχιζει απο «Ελ»…. [και δεν ειναι η Ελλαδα] κι αυτο…γιαι απλα κραταει τους πολιτες της «οπλισμενους»…. δεν ειναι ποτε σε θεση να «Την» υπηρετησει ενας »μισθοφορος» [στρατιωτης η» αστυνομικος] που δεχωνται αμοιβη για να υπακουν σε εντολες!…
    μονο ο »οπλισμενος πολιτης» Της! που αφορα και προστατευει την ζωη του!…..
    μια μικρη προσθηκη κι ενα τελος γιατι »δεν τελειωνει » αλοιως!….
    η αρχαια Αθηνα με τον σχετικα μικρο αριθμο ελευθερων πολιτων μπορουσαν να αυτοεκπροσωπηθουν» σε μια πλατεια [Αγορα] ….σε φυσικο επιπεδο!….
    σημερα δεν υπαρχουν »φυσικοι χωροι» αρκετα μεγαλοι να φιλοξενησουν εναν οποιονδηποτε »λαο» οσο μικρος κ να ειναι…. υπαρχει ομως το ιντερνετ!…. ενα εργαλειο που οι προγονοι μας δεν ειχαν…. και σε ψηφιακο επιπεδο δεν υπαρχει οριο ανθρωπων που μπορουν να αυτοεκπροσωπηθουν…. θα μπορουσε να εφαρμωστει εως και «Παγκοσμια Αμεση Δημοκρατια»…..
    μα αυτος δεν ηταν ποτε ο στοχος Της!…. δεν ειχε ποτε στοχο να ισοπεδωσει τους ανθρωπους δινωντας σε ολλους ισα δικαιωματα!…. ο στοχος της ηταν παντα τοπικος!….. τα υπολοιπα ειναι αριστεριζουσες αρλουμπιτσες!…. γεννηματα των »σαυροειδων υβριδιων» που μολυνουν τον πλανητη!…κατακτωντας τον!….[ με το τελευταιο υποδεικνυω συγκεκριμενη ‘υποφυλη’ προιον διασταυρωσης αλλων φυλων ,σχετικα προσφατα εμφανιζωμενη σην Ιστορια /6ος αιωνας/ υπευθυνη για πολλες »διαστρευλωσεις» οχι μονο πολιτικες… δεν ειναι »φανταστικοι»… υπαρχουν κ ζουν αναμεσα μας… απλα τους αναγνωριζουμε με αλλο ονομα….που κι αυτο ειναι υποτιμητικο!]
    Νικολαος Ευσταθιου

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ λέει:

    Δημοκρατία είναι να κρατεί ο δήμος. Αυτό στην εποχή μας , τις περισσότερες φορές (εκτος αν καθ΄υπερβολήν περιοριστεί ο «δήμος») σημαίνει να κρατούν οι πολλοί. Είναι καλύτερο από το να κρατουν οι ολιγοι ή ό ένας. Βασίζεται στη βούληση του δήμου η οποία είναι η συνισταμένη των ατομικών βουλήσεων των μελών του. Η βούληση διαφέρει απο την επιθυμία γιατί δεν είναι μόνο» θέλω» αλλά «σκέφτομαι και θέλω». Η ποιότητα της δημοκρατίας εξαρτάται απο την ποσότητα της σκέψης που αναμιγνύεται με την επιθυμία.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε