Δημοκρατία: η μόνη επανάσταση που έχει νόημα

Eutopia_Bookchin _ smallΤι έχουν να φοβηθούν οι μειοψηφίες από την πραγματική δημοκρατία; Σε αντίθεση με την ρητορεία των ολιγαρχών και μέρους της «πνευματικής» ελίτ που σιτίζεται από αυτούς, απολύτως τίποτα. Τουναντίον, μόνο μέσα στην πραγματική δημοκρατία οι μειοψηφίες μπορούν να θέσουν τις απόψεις τους σε έναν πραγματικά ανοικτό δημόσιο διάλογο (η δημοκρατία γνωρίζει καλά και εκτιμά ιδιαίτερα το στοιχείο αυτό, αφού είναι το μεγαλύτερο συγκριτικό της πλεονέκτημα σε σχέση με τα ολιγαρχικά καθεστώτα) και, αν έχουν δίκιο, να πείσουν για την ορθότητα των απόψεων τους.

Ας δούμε πόσο όμορφα περιγράφει τα παραπάνω ο μεγάλος αγωνιστής και βαθύτατα δημοκρατικός Μάρεϊ Μπούκτσιν στο βιβλίο του Η επόμενη επανάσταση, θυμίζοντας μας, μία ακόμα φορά, πως η μόνη επανάσταση που έχει νόημα είναι η πραγματική δημοκρατία.

«Τέλος, ο κομμουναλισμός, σε αντίθεση με τον αναρχισμό, είναι υπέρ της πλειοψηφικής λήψης αποφάσεων με ψηφοφορία, θεωρώντας την ως τον μόνο τρόπο για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να παίρνει αποφάσεις. Οι γνήσιοι αναρχικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η αρχή – η «ηγεμονία» της πλειοψηφίας επί την μειοψηφία – είναι αυταρχική και αντιπροτείνουν τη λήψη αποφάσεων με ομοφωνία. Η ομοφωνία, σύμφωνα με την οποία μεμονωμένα άτομα μπορούν να ασκήσουν βέτο στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, απειλεί να διαλύσει την ίδια την κοινωνία. Ελεύθερη κοινωνία δεν είναι αυτή που τα μέλη της ζουν σε μια κατάσταση μακαριότητας, δίχως μνήμη, πειρασμούς και γνώσεις, όπως οι ομηρικοί λωτοφάγοι. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, οι άνθρωποι γεύτηκαν τον καρπό του δέντρου της γνώσης και οι μνήμες αυτής της γνώσης είναι εμποτισμένες με ιστορία και εμπειρίες. Στο πλαίσιο ενός βιωμένου τρόπου ελευθερίας – εν αντιθέσει με τις κουβέντες καφενείου – το δικαίωμα ων μειοψηφιών να εκφράζουν τη διαφωνίας τους θα προστατεύεται πάντα πλήρως όπως και τα δικαιώματα της πλειοψηφίας. Οποιαδήποτε περιστολή αυτών των δικαιωμάτων θα θεραπεύεται αμέσως από την κοινότητα – αν είναι δυνατόν με ήπιο, ειδάλλως με δυναμικό τρόπο – ώστε να μην καταλήξει η κοινωνική ζωή να είναι το απόλυτο χάος. Πράγματι, οι απόψεις μιας μειοψηφίας μπορεί να θεωρούνται πολύτιμες ως μια εν δυνάμει πολιτική πηγή έμπνευσης και εκκολαπτόμενης αλήθειας η οποία, αν περισταλεί, τότε η κοινωνία θα έχει χάσει πηγές δημιουργικότητας και ανάπτυξης. Συνήθως οι νέες ιδέες προκύπτουν από εμπνευσμένες μειοψηφίες και σταδιακά κερδίζουν το ενδιαφέρον την κατάλληλη στιγμή και στον κατάλληλο χώρο, έως ότου βέβαια, αμφισβητηθούν κι αυτές ως κάτι το συμβατικό, αφού θα έχει έρθει η ώρα για νέες μειοψηφικές απόψεις να αντικαταστήσουν τις ορθοδοξίες του παρελθόντος

Η έμφαση δική μας.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s