Λευκές επιταγές, τέλος.

λευκή επιταγή1

(Για να ετοιμαζόμαστε …)

Ένας δημοκρατικός πολίτης, μπροστά στις κοινοβουλευτικές εκλογές, έχει 3+1 πολιτικές επιλογές:

Ι. Να επιλέξει μόνο μεταξύ υποψηφίων ή/και κομμάτων που έχουν δηλώσει δημοσίως ότι υποστηρίζουν τη συνταγματική θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων πρωτοβουλίας πολιτών, όπως την περιγράφει η πρόταση της ομάδας Δημοκρατία & Δημοψήφισμα. Αν δεν υπάρχουν τέτοιοι υποψήφιοι ή κόμματα τότε:

ΙΙ. Ν’ απέχει καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό των πολιτών απ’ τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων.

III. Να ψηφίσει ένα απ’ τα κόμματα που σίγουρα δεν θα καταλάβουν έδρες στο κοινοβούλιο προκειμένου να κοντύνει το ποσοστό των κομμάτων που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν.

Ή μιας και ως γνωστόν των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν

IV. Να συμμετάσχει σε ψηφοδέλτιο υποψηφίων βουλευτών που θα έχουν μοναδικό στόχο, αν εκλεγούν, τη συνταγματική θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων πρωτοβουλίας πολιτών, όπως τα περιγράφει η πρόταση της ομάδας Δημοκρατία & Δημοψήφισμα.

Εσύ τι σκοπεύεις να πράξεις;

                                                                                                      Αλεξόπουλος Διονύσης

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Λευκές επιταγές, τέλος.

 1. Ο/Η @aspro_mauro λέει:

  Θα έβαζα και μία πέμπτη επιλογή (στη θέση της δεύτερης) :
  «ΙΙ. Να μην απέχει και να ψηφίσει Άκυρο, γράφοντας πάνω στο λευκό ψηφοδέλτιο την όποια διαμαρτυρία και διαφωνία του με το υπάρχον πολιτικό και εκλογικό σύστημα.»

  *Το πρόβλημα με την υπάρχουσα τέταρτη επιλογή είναι πως ένα εκλογικό πρόγραμμα βασισμένο μόνο στην «συνταγματική θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων πρωτοβουλίας πολιτών, όπως τα περιγράφει η πρόταση της ομάδας Δημοκρατία & Δημοψήφισμα» είναι λειψό πολιτικά διότι θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση σε ζητήματα όπως (και άσχετα με την έκβαση των δημοψηφισμάτων όταν και αν γίνουν): μέσα ή έξω από την ΕΕ, ευρώ ή εθνικό νόμισμα, ταξικές η αντιμνημονιακές θέσεις, κτλ, κτλ.

  (Συμφωνώ πάντως στο γενικό πλαίσιο, απλά με αστερίσκους.)

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Ο/Η blackboy1955 λέει:

   Πράγματι υπάρχει και αυτή η πέμπτη επιλογή. Δεν την προσμέτρησα διότι σε αντίθεση με την τρίτη δεν έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα. Τώρα που το σκέφτομαι όμως ούτε και η δεύτερη έχει. Οπότε έχετε δίκιο. Σε μια επόμενη έκδοση του άρθρου θα προσθέσω και αυτή την επιλογή.

   Ας περάσουμε τώρα στο πιο σημαντικό και όντως κρίσιμο ζήτημα που θέτετε στη συνέχεια.
   «θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση σε ζητήματα όπως»
   1. γιατί θα πρέπει;

   2. παρόλο που έχω, προσωπικά, θέσεις στα ζητήματα που αναφέρετε και οι οποίες φαντάζομαι ότι ταυτίζονται με τις δικές σας δεν θα ήθελα να αποτελέσουν μέρος του εκλογικού προγράμματος μιας ενδεχόμενης δημοκρατικής κίνησης. Διότι ο στόχος είναι ν’ αφαιρέσουμε απ’ το ολιγαρχικό στρατόπεδο εκείνους τους συμπολίτες μας που αν και δημοκράτες βλέπουν όμως ωφέλιμο και το μέσα στο ευρώ και την ΕΕ και τη συνεπαγόμενη λιτότητα με την προϋπόθεση όμως να είναι αποφάσεις των πολιτών κι όχι της ολιγαρχίας. Θα μου πεις, είναι πολλοί αυτοί; Κατ’ αρχήν όχι. Όμως προοπτικά πρέπει να πείσουμε το μεγάλο μέρος απ’ όσους ψήφισαν ΝΑΙ τον ιούλιο του 15 πως για τα πολιτικά προβλήματα της χώρας μας υπάρχει μόνο ένας αποδεκτός τρόπος επίλυσης: τα δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών. Ο,τιδήποτε άλλο πέρα απ’ αυτά είναι απλώς απαράδεκτο.

   Αλεξόπουλος Διονύσης

   Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s