Πότε θα είχε νόημα η απόσχιση, η ανεξαρτησία;

      καταλανική σημαία

       Γιατί φίλοι Καταλανοί, Σκωτσέζοι, Βάσκοι και λοιποί, ζητάτε ν’ αντικαταστήσετε τη μια ολιγαρχία με μια άλλη; Νομίζετε ότι η “δική” σας ολιγαρχία θάναι καλύτερη απ’ των άλλων; Επιζούν ακόμα τέτοιες αυταπάτες;

Κι όμως οι Κούρδοι μπορούν κάτι να ελπίζουν. Το τουρκικό ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα, αυταρχικού και εθνικιστικού τύπου, καταδιώκει τον πολιτισμό τους και κάθε πολιτική τους έκφραση. Όμως οι εθνικές ιδιαιτερότητες κάτω απ’ τις φιλελεύθερες (;) κοινοβουλευτικές ολιγαρχίες της Δύσης δεν καταπιέζονται πλέον, παρ’ όλο το ερωτηματικό. Αυτό το τελευταίο έχει άλλες αιτίες ύπαρξης. Οικονομικές, ταξικές διαστάσεις.

Μόνο η απόφαση των πολιτών μιας επαρχίας-περιφέρειας, να βαδίσουν το δημοκρατικό δρόμο, θα μπορούσε ν’ αποτελέσει επαρκή αιτία για την ανάπτυξη αυτονομιστικού κινήματος με στόχο την αποσκίρτηση απ’ τον σφιχτό εναγκαλισμό ενός ολιγαρχικού κράτους. Επιπλέον μόνο μια τέτοια απόφαση είναι ικανή να παράσχει την απαιτούμενη πολιτική ισχύ για να καμθούν οι ολιγαρχικές αντιδράσεις.

Αυτή ακριβώς θα έπρεπε να είναι και η περίπτωση της αποχώρησης ενός κράτους μέλους απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο κι αν το Βrexit μπορεί να χαροποίησε τους ορκισμένους εχθρούς της παγκοσμιοποίησης και των περιφερειακών ολογκληρώσεων σίγουρα δεν θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση των οικονομικών και πολιτικών ολιγαρχιών ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στην Βρεττανία.

Να ο λόγος για τον οποίο κάθε δημοκρατικός πολίτης θα είναι αδιάφορος π.χ. απέναντι σ’ ένα Grexit που δεν θα έχει ως πυρήνα και κινητήρια δύναμη το σύνθημα “ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος, για όλες τις πολιτικές αποφάσεις, στους πολίτες”.

 

Αλεξόπουλος Διονύσης

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s