Σύνταγμα και Κοινά

Commons Fest.jpg

Στις 6, 7 και 8 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ των Κοινών στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, Πειραιώς 256. Σε αυτό θα ενώσουν τις δυνάμεις τους το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας και το CommonsFest.

Η ομάδα μας, Δημοκρατία & Δημοψήφισμα, θα συμμετάσχει στην θεματική «Κοινά & Σύνταγμα», την Κυριακή 8 Οκτώβρη και από τις 12 ως τις 4μ.μ. Στην εκδήλωση αυτή θα ακουσθούν οι παρακάτω τοποθετήσεις:

«Δημοψηφίσματα με Πρωτοβουλία Πολιτών και Κοινά», Διονύσης Αλεξόπουλος, φυσικός, εκπαιδευτικός (ομάδα Δημοκρατία & Δημοψήφισμα)

«Το Σύνταγμα ως κοινό», Χρήστος Λυντέρης, δικηγόρος, Διδάκτωρ νομικής (ομάδα Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή)

«Κοινά και Συμμετοχικός Σχεδιασμός Νόμων και Θεσμών», Ελισσάβετ Σπυρίδου, ψυχολόγος (ομάδα Πολιτεία 2.0)

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει world café, δηλαδή μία μέθοδος συζήτησης και λήψης αποφάσεων, το οποίο θα βασισθεί στις εξής ερωτήσεις:

  1. Ποια θέλουμε/μπορεί να είναι σήμερα, η δύναμη και ο ρόλος των πολιτών στη διακυβέρνηση των φυσικών πόρων (π.χ. νερό, αέρας, έδαφος, ενέργεια, ψαρότοποι, βοσκότοποι, δάση, κλπ) και του κοινού πλούτου που έχει παραγάγει η κοινωνία από γενιά σε γενιά (π.χ. δίκτυα ύδρευσης, οδικά δίκτυα, διαδίκτυο, γνώση, ψηφιακά αγαθά, απορρίμματα, κλπ);
  2. Ποιοι θεσμοί, ποιες διαδικασίες σύνταξης νόμων, ποιες διαδικασίες αλλαγής του Συντάγματος μπορούν να διασφαλίσουν/εγγυηθούν αυτή τη δύναμη και ρόλο των πολιτών; Με ποια σειρά προτεραιότητας;

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να δείτε εδώ.

Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί και να ακούσουμε τις δικές σας ιδέες και τοποθετήσεις. Γιατί η επικοινωνία μας κάνει πιο δυνατούς.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

1 Response to Σύνταγμα και Κοινά

  1. Παράθεμα: Δημοκρατική πολιτική και κοινά: μία ταυτόσημη σχέση | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s