Δάσκαλοι και πολιτική

12.Credit Sands School 2_crop

Ο πολιτικός λόγος πρέπει να αποενοχοποιηθεί και αυτό είναι φορτίο που πρέπει να σηκώσουν οι δάσκαλοι. Ο λόγος δεν είναι διχαστικός, οι άνθρωποι είναι. Και γίνονται διχαστικοί όταν πιστεύουν ότι αξίζουν περισσότερα από άλλους. Μία άποψη μπορεί να διατυπωθεί με διχαστικό και με μη διχαστικό τρόπο. Η στάση του ανθρώπου απέναντι στους συνανθρώπους του είναι που θα το καθορίσει.

Ο δάσκαλος είναι αυτός που πρέπει να διδάξει τον τρόπο εκφοράς του λόγου έτσι, ώστε να μπορεί ο μαθητής να καταπιάνεται ακόμα και με τα πιο λεπτά ζητήματα, όχι για να επιβληθεί αλλά για να συζητήσει, να αναζητήσει την αλήθεια με τη βοήθεια του συνομιλητή του. Να διατυπώνει απόψεις χωρίς να ταυτίζεται μ’ αυτές, όντας έτοιμος να τις αναθεωρήσει αν αποδειχτούν ελλιπείς, και να αναγνωρίζει στην κατηγορηματικότητα του συνομιλητή του την αδυναμία αποδοχής άλλων ενδεχομένως ορθότερων τοποθετήσεων. Να επιδιώκει την αντιπαράθεση γνωρίζοντας ότι η συλλογή αντεπιχειρημάτων είναι που επαληθεύουν έναν συλλογισμό, και να χρησιμοποιεί λόγο προτρεπτικό, τέτοιο που να κρατάει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμφωνίας που είναι και ο σκοπός της συζήτησης.

Η σχέση λόγου-ανθρώπου είναι αμφίδρομη. Ο λόγος διαμορφώνει τον άνθρωπο και ο άνθρωπος φέρει λόγο ανάλογο. Ο δάσκαλος έχει τη δυνατότητα να βγάλει μαθητές που να διδάσκουν τον ορθό πολιτικό λόγο στους μεγαλύτερούς τους. Και που αν δεν βρουν την πρέπουσα ανταπόκριση θα διεκδικήσουν και θα πάρουν ευθύνες με τη σιγουριά της εξέτασης και απόρριψης των προηγουμένων. Ο ορθός πολιτικός λόγος ενισχύει την κοινωνία. Περιθωριοποιεί τις διχαστικές τάσεις και θεμελιώνει την αντίληψη της πορείας του συνόλου ως ένα.

Όλα τα παραπάνω είναι που δεν θέλουν οι πολιτικοί μας σήμερα γιατί έχουν βασίσει την ύπαρξή τους στον διχασμό. Φίλοι δάσκαλοι, αν θέλετε να αντισταθείτε, αυτά να κάνετε.

Μαντζαρίδης Θωμάς

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s