Αν είχαμε δημοκρατία……..

Democracy 2 _ small

Αν είχαμε δημοκρατία, δηλαδή αν δίναμε στους τριακόσιους μόνο την εντολή και κρατούσαμε την εξουσία ελέγχοντάς τους, αλλάζοντας όποια απόφασή τους θεωρούσαμε ότι έπρεπε να αλλάξει, καθαιρώντας όποιους θεωρούσαμε ότι έπρεπε να καθαιρεθούν, από οποιοδήποτε αξίωμα, και δικάζοντας όποιους θεωρούσαμε άξιους δίκης, αν λοιπόν είχαμε δημοκρατία και ερχόταν κάποιος και μας πρότεινε να του παραχωρήσουμε το ποσοστό της εξουσίας μας, το ένα δεκάκις εκατομμυριοστό της συνολικής εξουσίας, που θα είχε κάθε ένας από εμάς, με τη δικαιολογία ότι δυσκολευόμαστε, δεν έχουμε αρκετό χρόνο να φροντίσουμε και τη δουλειά μας και την πολιτεία, και ότι θα κρατούσε αυτό το μερίδιο εξουσίας για τέσσερα χρόνια, ώστε μετά από τέσσερα χρόνια να δούμε αν έκανε καλή χρήση, και αν είμαστε ευχαριστημένοι ενδεχομένως να του το ξαναδώσουμε, αν λοιπόν ερχόταν ένας τέτοιος και μας πρότεινε αυτά, η πρώτη απάντηση που θα έπαιρνε θα ήταν μία συμβουλή.

Θα τον συμβουλεύαμε να πάει σπίτι του και να σταματήσει να ζητάει την εξουσία των άλλων γιατί θα μπλέξει άσχημα.

Θα τον θεωρούσαμε έναν ανόητο που για κάποιο λόγο πίστεψε ότι είναι πιο έξυπνος από όλους τους άλλους και γυρνάει και τους ζητάει να του δώσουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν.

Αν αυτός επανερχόταν και συνέχιζε να ζητάει την εξουσία των άλλων, η στάση μας απέναντί του θα άλλαζε. Όχι γιατί δεν θα τον θεωρούσαμε ανόητο, αλλά γιατί θα είχαμε τον φόβο ότι μπορεί να ξεγελάσει κάποιους και να τους πείσει να του παραχωρήσουν την εξουσία τους.

Βέβαια, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει το μερίδιο της εξουσία του.

Τι γίνεται όμως όταν η παραχώρηση της εξουσίας από κάποιους αποδυναμώνει την εξουσία που έχουν αυτοί που δεν την παραχωρούν;

Στη δημοκρατία όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε το μερίδιο της εξουσίας του άλλου όπως υπερασπιζόμαστε το δικό μας, γιατί η ύπαρξη των μεριδίων των άλλων είναι που δίνει αξία στο δικό μας. Και όσο υπάρχει δημοκρατία, δηλαδή όσο η εξουσία είναι στα χέρια του συνόλου, κι ας υπάρχουν περιπτώσεις κάποιων που θέλουν να την παραχωρήσουν, το σύνολο υπερασπίζεται τη δημοκρατία προστατεύοντας τα μέλη του από όποιους προσπαθούν να τους πάρουν την εξουσία. Και όσο αυτή η προστασία γίνεται με αποφάσεις του συνόλου είναι δίκαιη.

Αυτός λοιπόν που θα ζητούσε την εξουσία από τους άλλους μάλλον δεν θα είχε και την πιο ευχάριστη κατάληξη έχοντας απέναντί του ένα σύνολο αποφασισμένο να υπερασπιστεί ό,τι πολυτιμότερο έχει. Ή μάλλον όχι, κάποιο λογικό σφάλμα πρέπει να υπάρχει σ’ αυτό το κείμενο, γιατί αυτόν, μαζί με άλλους 299, τους έχουμε δώσει όλη την εξουσία του τόπου και μας φαίνεται αδιανόητο ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Θωμάς Μαντζαρίδης

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Αν είχαμε δημοκρατία……..

  1. Ο/Η κωνσταντίνος ν.γκόνης λέει:

    Εχεις απόλυτο δίκιο Όμως δυστυχώς ο Έλληνας πολίτης μένει ακίνητος , σιωπηλός , απληροφόρητος, τρομοκρατημένος ή αδιάφορος
    ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ, ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΙΕΣ!!!!!!!!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s