Δημοκράτες, τεχνικά θέματα και λευκές επιταγές

Democracy_small

Ο δημοκράτης ξέρει ότι όσες διαπραγματεύσεις και να γίνουν, όσα διλλήματα και να προκύψουν, δεν πρέπει να κάνει το λάθος να έρθει σε αντιπαράθεση με τους ολιγαρχικούς για τεχνικό θέμα.

Όχι γιατί δεν έχει άποψη για τα τεχνικά θέματα. Το πιο πιθανό είναι να έχει καλύτερη άποψη από τους ολιγαρχικούς, επειδή δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει οποιονδήποτε για οτιδήποτε. Δεν πρέπει να έρθει σε αντιπαράθεση για τεχνικό θέμα γιατί δεν έχει νόημα να το κάνει. Η απάντηση στον ολιγαρχικό που προτείνει μία λύση σ’ ένα θέμα πρέπει να είναι πάντα η ίδια, «φαίνεται να έχεις δίκιο και μακάρι να βγεις (αν είναι άβγαλτος) και να μπορέσεις να κάνεις αυτά τα ωραία που μας λες. Αλλά πες μας σε παρακαλώ, γιατί θέλεις λευκή επιταγή;»

Ο δημοκράτης δίνει αυτή την απάντηση γιατί αισθάνεται την ανάγκη να βάλει τα πράγματα στη σειρά, από τα πιο σπουδαία στα λιγότερο σπουδαία, και να ασχοληθεί πρώτα με τα σημαντικότερα. Σημαντικότερο όλων είναι το ζήτημα της εξουσίας. Ποιος πρέπει να έχει την εξουσία, μία ομάδα τριακοσίων ή όλοι; Και ακριβώς επειδή ο δημοκράτης βλέπει ότι από αυτό το ζήτημα εξαρτώνται όλα τα άλλα, μα εντελώς όλα τα άλλα, μα χωρίς καμία εξαίρεση εντελώς όλα τα άλλα, επιλέγει να λύσει πρώτα αυτό.

Αν ο ολιγαρχικός τα βλέπει διαφορετικά, αν βλέπει ότι δεν είναι αυτό το σημαντικότερο, να το συζητήσουμε. Να ψάξουμε μαζί και να βρούμε αν όντως είναι το σημαντικότερο ή όχι. Αν ο ολιγαρχικός κάνει το λάθος και μπει σ’ αυτή τη συζήτηση, την πάτησε, δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Γι’ αυτό οι έμπειροι ολιγαρχικοί δεν κάνουν αυτό το λάθος.

Αν πάλι ο ολιγαρχικός συμφωνεί ότι αυτό είναι το σημαντικότερο αλλά θεωρεί ότι δεν είναι της ώρας να συζητηθεί, θα πρέπει να εξηγήσει με πιο σκεπτικό επιλέγει να ασχοληθεί πρώτα με τα λιγότερο σημαντικά και αν αυτή η πρακτική ωφελεί κανέναν.

Το γήπεδο των ολιγαρχικών είναι τα τεχνικά θέματα, όχι γιατί εκεί παίζουν καλή μπάλα, αλλά γιατί στο γήπεδο των δημοκρατικών δεν μπορούν να παίξουν καθόλου μπάλα. Το γήπεδο των δημοκρατικών είναι τα πολιτειακά θέματα. Το πώς θα οργανωθούμε για να φτιάξουμε μία καλύτερη κοινωνία. Το ποιος θα έχει την εξουσία. Ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Και όταν ο ολιγαρχικός δείχνοντάς μας έναν συνάνθρωπό που πεινάει, μας κουνήσει το δάχτυλο και μας πει ότι δεν είναι ώρα για θεωρίες γιατί κάποιος πρέπει να κάνει κάτι για αυτόν, θα πάρει την απάντηση «Έχεις απόλυτο δίκιο. Πρέπει να κάνουμε αμέσως αυτό που προτείνεις και να βοηθήσουμε με κάθε μέσο τον συνάνθρωπό μας. Αλλά τώρα, θύμησέ μου, γιατί θέλεις λευκή επιταγή; Γιατί αν δεν κάνω λάθος, τη λευκή επιταγή δεν την θέλεις για να βοηθήσεις αυτόν, κανείς δεν διαφωνεί στο να τον βοηθήσουμε. Τη λευκή επιταγή την θέλεις για να κάνεις πράγματα με τα οποία οι περισσότεροι διαφωνούν, σωστά;»

Θωμάς Μαντζαρίδης

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s