Σύνταγμα και δημοψήφισμα

facebook_small.jpg

Στο Ομοσπονδιακό Σύνταγμα του 1848 οι Ελβετοί πολίτες κατοχύρωσαν το ότι κανείς δεν θα  μπορούσε να αλλάξει το Σύνταγμα της ομοσπονδίας τους χωρίς την διεξαγωγή – υποχρεωτικά – δημοψηφίσματος. Εμείς, μετά από περίπου 170 χρόνια αγωνιζόμαστε ακόμα για το αυτονόητο.

Σε όλες τις πολιτείες των Η.Π.Α. (πλην του μικροσκοπικού Ντέλαγουεαρ) το πολιτειακό Σύνταγμα μπορεί να αλλάξει μόνο μετά την επικύρωση των αλλαγών απευθείας από τους πολίτες μέσω δημοψηφίσματος.

Στην Ελλάδα, το βασικό πολιτικό κείμενο της χώρας αλλάζει ερήμην των πολιτών. Μέχρι πότε θα επιτρέπουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Το επόμενο Σάββατο, 13 Μαΐου, σας περιμένουμε στην Παλαιά Βουλή (Σταδίου 13) για να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω.

03.ΠΑΛΙΑ-ΒΟΥΛΗ_2_small.jpg

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και να κοινοποιήσετε την πρόσκληση της εκδήλωσης. Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί.

“Οι κινήσεις πολιτών «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», «ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2.0», «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ» και «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ», επ’ευκαιρία της συμπλήρωσης  90 ετών από το Σύνταγμα του 1927, σας προσκαλούν  το Σάββατο 13 Μαϊου 2017, ώρα 11.00, στην Παλαιά Βουλή, σε εκδήλωση με τίτλο:

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ : ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Ανδρέας  Δημητρόπουλος , ομ. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών  , μέλος της επιτροπής διαλόγου για το ΣύνταγμαΤο δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών ως κορυφαία πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος.

Χρήστος Λυντέρης , δικηγόρος, διδάκτωρ νομικής, μέλος της ομάδας «Πρωτοβουλία για ριζική συνταγματική αλλαγή»Αλλάζοντας το Σύνταγμα, αλλάζουμε το πολιτικό σύστημα: Το δημοψήφισμα ως εγγύηση ότι οι αλλαγές στο σύνταγμα θα είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας.

Πέτρος Βουρλής, ηλεκτρολόγος μηχανικός, μέλος της ομάδας «Δημοκρατία & Δημοψήφισμα»Δημοψηφίσματα  πρωτοβουλίας πολιτών και κρίσιμες λεπτομέρειες όσον αφορά τον σχεδιασμό τους.

Εβίκα Καραμαγκιώλη, νομικός, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών, επιστημονική συνεργάτης ΕΚΠΑ, μέλος της ομάδας «Πολιτεία 2.0»:  Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, νέες τεχνολογίες  και συμμετοχή των πολιτών.

Την συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Χασάπης, δικηγόρος- οικονομολόγος, μέλος της Πρωτοβουλίας για ριζική συνταγματική αλλαγή .

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου γα την αλλαγή του Συντάγματος.”

afisa

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s