Έβετ ή Χάγιρ; Το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία.

06.photo 1Την ερχόμενη Κυριακή, 16 Απριλίου 2017, διεξάγεται στην Τουρκία ένα συνταγματικό δημοψήφισμα. Το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας είναι φτωχό σε θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, αφού προβλέπονται μόνο δύο μορφές δημοψηφίσματος (χωρίς καμία από αυτές να καλείται από τους πολίτες). Η πρώτη είναι ένα κλασικό παράδειγμα προσωπικού δημοψηφίσματος (plebiscite) το οποίο καλεί ο Πρόεδρος, ενώ η δεύτερη μορφή είναι ένα υποχρεωτικό (καλείται αυτόματα από τον νόμο) συνταγματικό δημοψήφισμα.

Αναλυτικότερα, τα άρθρα 67, 104 και 175 του Συντάγματος της Τουρκίας δίνουν την δυνατότητα στον Πρόεδρο της χώρας να ασκήσει βέτο σε μία συνταγματική αναθεώρηση προκηρύσσοντας δημοψήφισμα για αυτή (veto – plebiscite) παρά την πλειοψηφική, κατά 2/3, υποστήριξη της από τους βουλευτές του κοινοβουλίου, ενώ τα άρθρα 67 και 175 ορίζουν μία διαδικασία υποχρεωτικού συνταγματικού δημοψηφίσματος (obligatory referendum) για τις περιπτώσεις που η υποστήριξη των βουλευτών ξεπερνά τα 3/5 (330 βουλευτές) αλλά δεν φτάνει τα 2/3 του αριθμού τους (366 ή περισσότεροι).

Σύμφωνα με τα παραπάνω έχουμε τα εξής σενάρια:

a) Περισσότεροι από 366 βουλευτές (τα 3/5 του αριθμού των βουλευτών) αποδέχονται τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές. Σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται (από τον νόμο) δημοψήφισμα αλλά, παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει την διεξαγωγή του.

b) Οι προτεινόμενες αλλαγές γίνονται αποδεκτές από περισσότερους από 330 βουλευτές (3/5 του αριθμού των βουλευτών) αλλά όχι από 366 ή περισσότερους. Σε αυτή την περίπτωση διεξάγεται υποχρεωτικά δημοψήφισμα προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι συνταγματικές αλλαγές.

c) Οι προτεινόμενες αλλαγές δεν συγκεντρώνουν την υποστήριξη 330 βουλευτών, οπότε και απορρίπτονται.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν πρότεινε 21 αλλαγές από τις οποίες οι τρεις απορρίφθηκαν κατά την διαδικασία της κοινοβουλευτικής διαβούλευσης και ψηφοφορίας. Οι υπόλοιπες 18 υποστηρίχθηκαν από 339 ως και 345 βουλευτές. Ως εκ τούτου μπορούν να γίνουν αποδεκτές μόνο μέσω δημοψηφίσματος.

06.photo 2

Σε επόμενο μας κείμενο θα εξετάσουμε την σχέση μεταξύ των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας (ακόμα και στην νόθα μορφή των προσωπικών δημοψηφισμάτων) και μη δημοκρατικών πολιτευμάτων.

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

2 Responses to Έβετ ή Χάγιρ; Το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία.

  1. Παράθεμα: Μερικά σχόλια για το δημοψήφισμα στην Τουρκία | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

  2. Παράθεμα: Κι αυτοί κακά χερόβολα κι εμείς κακά δεμάτια. | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s