Forum voor Democratie: Η Ολλανδία ισχυροποιεί την πραγματική Δημοκρατία

11.forum_voor_democratie_logo_final_1800px1

Το Φόρουμ της Δημοκρατίας [FvD] ιδρύθηκε το 2015 από τον Thierry Baudet. Αρχικά, σχηματίστηκε ως ομάδα προβληματισμού και πολιτικής σκέψης και τον Σεπτέμβριο του 2016 μετεξελίχθηκε σε πολιτικό κόμμα με στόχο τις εκλογές του 2017. Η απόφαση για την μετεξέλιξη αυτή ελήφθη στη βάση της κεντρικής θέσης του FvD ότι το παρόν σύστημα έχει επιτρέψει τη δημιουργία ενός “διακομματικού καρτέλ”. To “καρτέλ” έχει σχηματιστεί από περίπου 10.000 κομματικά στελέχη, “επαγγελματίες” πολιτικούς, οι οποίοι εναλλάσσονται σε διάφορες διοικητικές θέσεις (ενίοτε, μεταπηδώντας από κόμμα σε κόμμα) και τελικά προωθούν τη δική τους, “συντεχνιακή”, ατζέντα, εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών. Το FvD έχει θέσει ως στόχο τη διάλυση του “καρτέλ” χρησιμοποιώντας τα δημοκρατικά εργαλεία που έχει υιοθετήσει το σύστημα και κυρίως τα δημοψηφίσματα.

Ως ομάδα προβληματισμού ακόμη το FvD και ο Thierry Baudet προσωπικά είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στην καμπάνια εναντίον της Συμφωνίας ΕΕ – Ολλανδίας, στο Ολλανδικό δημοψήφισμα του 2016 που έληξε με την απόρριψη της με το συντριπτικό 61.1%. Το αποτέλεσμα προκάλεσε τότε την οργίλη αντίδραση των έμμισθων δημοσιολογούντων υπερασπιστών των ευρω-ελίτ που κάλεσαν την Ολλανδία να “εξουδετερώσει” τη βόμβα των δημοψηφισμάτων ώστε να επιστρέψει η “κανονικότητα” των αποφάσεων των ελίτ “για το καλό των πολιτών”, χωρίς να δίνεται  θεσμικά η δυνατότητα στους τελευταίους να αμφισβητούν τις αποφάσεις αυτές.

Οι ενίσχυση των αμεσοδημοκρατικών θεσμών αποτελεί έναν από τους κύριους πολιτικούς άξονες του FvD. Το κόμμα προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος δεσμευτικών δημοψηφισμάτων (referenda) και νομοθετικών πρωτοβουλιών πολιτών (volksinitiatieven) σύμφωνα με το ελβετικό μοντέλο, στοχεύοντας στην ουσιαστική αποδυνάμωση του “καρτέλ” των πολιτικών ελίτ. Επιπλέον, ζητάει την ψήφιση των δημάρχων και του πρωθυπουργού άμεσα από τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή, μετά το σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος προτείνει κάποιον/-α (συνήθως τον ίδιο) ως πρωθυπουργό και ο βασιλιάς της Ολλανδίας τον/την διορίζει με διάταγμα.

Στις εκλογές της 14ης Μαρτίου το FvD απέσπασε περίπου το 1.8% των ψήφων και εισήλθε πανηγυρικά στο Κοινοβούλιο (150 θέσεων) εκλέγοντας 2 βουλευτές. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο κοινοβουλευτικό τους έργο και την τιτάνια προσπάθεια επιστροφής του πολιτικού τους συστήματος στις αρχές του: τους πολίτες και τη ΔΗΜΟκρατία. Ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα σταθούν αρωγοί τους.

Χρίστος Δαγρές

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

3 Responses to Forum voor Democratie: Η Ολλανδία ισχυροποιεί την πραγματική Δημοκρατία

  1. Παράθεμα: Forum voor Democratie: Η Ολλανδία ισχυροποιεί την πραγματική Δημοκρατία

  2. Ο/Η George Koutsantonis λέει:

    Εκτός από τον υπερ-αισιόδοξο και κάπως προβληματικό τίτλο του άρθρου, το περιεχόμενό του είναι πολύ ενδιαφέρον. Κάθε κίνηση που έχει σαν στόχο την αποδυνάμωση των διακομματικών καρτέλ που έχουν εκφυλίσει την πολιτική είναι, κατά τη γνώμη μου, αξιόλογη και καλοδεχούμενη.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε