Διαπιστώσεις περί Συντάγματος και όχι μόνο

6.synedriasewn_small 2.jpg

Για ακόμα μία φορά διαβάζουμε ένα κείμενο το οποίο μιλά απλά και ξεκάθαρα για ό,τι ζούμε. Το συμπέρασμα δεν μπορεί παρά να είναι και εδώ το ίδιο: χρειαζόμαστε ένα ριζικά νέο Σύνταγμα το οποίο θα επιτρέπει επιτέλους – μετά από δύο αιώνες ύπαρξης του ελληνικού κράτους – την συνεχή, άμεση και δεσμευτική συμμετοχή των Ελλήνων στην πολιτική ζωή της χώρας. Την δική μας πρόταση μπορείτε να δείτε εδώ.

«Διαπίστωση 1: Πως παράγεται και αναπαράγεται το Σύνταγμα; Λιγότερα των δέκα προσώπων κάθε φορά που με τον τρόπο τους πλασάρονται γύρω από τους βασικούς πολιτικούς αρχηγούς είναι αυτοί που καθορίζουν τους όρους του πολιτικού παιγνίου. Tο σύνολο των βουλευτών σέρνεται πίσω από τις πρωτοβουλίες των δέκα και λόγω της κομματικής πειθαρχίας τις εγκρίνουν. Αυτή είναι η συντακτική συνέλευση. Η θέση του πολίτη είναι ακόμη χειρότερη αφού είναι στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος. Κάθε 4 χρόνια ή νωρίτερα (υφ)αρπάζεται η ψήφος του. Στο μεταξύ είναι παραδομένος στα ΜΜΕ και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Η εκάστοτε Βουλή περιλαμβάνει από νομικούς συνταγματολόγους, κάποιους δικηγόρους αλλά και μη νομικούς βουλευτές. Οι τελευταίοι αποτελούν την πλειοψηφία. Σε αντίθεση με τους νομικούς, ποια άποψη μπορεί να έχει η πλειοψηφία των βουλευτών σε πλήθος νομικών ζητημάτων που δεν γνωρίζει; Αυτή η απλή διαπίστωση με οδηγεί να καταθέσω τις παρούσες προτάσεις, πρωτίστως προς τα μέλη του Κοινοβουλίου. Όσες δεν γίνουν εξαρχής δεκτές, ας υπάρχουν για το μέλλον.

Διαπίστωση 2: Αχρηστευμένο Σύνταγμα. Το τωρινό Σύνταγμα μοιάζει με ληγμένη κονσέρβα. Αυτό έχει συμβεί και εξαιτίας της πολύ σοβαρής δυσκολίας αναθεώρησης. Αυτή σώρευσε αχρηστία. Ο χρόνος επίλυσης προβλημάτων δεν συσχετίστηκε ποτέ με το χρόνο εμφάνισής τους. Σήμερα, έλληνες και ξένοι ψάχνουν να βρουν τι συμβαίνει. Το χειρότερο: το Σύνταγμα αφαιρεί από τους έλληνες εξουσίες και τις έχει κλειδωμένες μέσα του, δηλαδή υπάρχουν εξουσίες που κανείς φορέας εξουσίας δεν ασκεί!!!

Διαπίστωση 3: Στην Ελλάδα έχει αναδειχθεί μία εκτελεστική εξουσία δυνάστης και επιβήτορας όλων, χωρίς εξαίρεση. Βλέπουμε συχνά πως επεμβαίνει και επηρεάζει ή επιβάλλεται στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και πως σέρνει την τυπικά κυρίαρχη Βουλή μέσω της πλειοψηφίας και της κομματικής πειθαρχίας. Η εκτελεστική εξουσία (και κατ επέκταση τα κόμματα) έχουν πλέξει παντού στο κοινωνικό σώμα ιεραρχικές, οριζόντιες και τεθλασμένες σχέσεις ελέγχου και επιρροής χωρίς εναλλακτικές. Σήμερα βλέπουμε αναλυτικά πως ο χρόνος εκδικείται. Το συντριπτικό αποτέλεσμα για όσους δεν υποβάλλουν τα διαπιστευτήριά τους σε κόμμα είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε αξιόλογο. Όσοι έλληνες είπαν όχι σε αυτό το σύστημα μας χαιρετούν από το εξωτερικό. Τα τελευταία 15 χρόνια και επιχειρήσεις ελληνικές μας χαιρετούν από τα Βαλκάνια κι αλλού όπου μετακομίζουν για να ξεφύγουν από το σύστημα.

Διαπίστωση 4: Το φάντασμα της διαφθοράς. Οι ιεραρχικές και οριζόντιες σχέσεις ελέγχου που έχουν δομήσει η εκτελεστική εξουσία και τα κόμματα μαζί με την δυνατότητα αγνόησης των νομικών κανόνων ή την επέμβαση στη δικαιοσύνη και την έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου έχουν κάνει τη διαφθορά κυρίαρχο καθεστώς μη αγγιζόμενο παρά μόνο επιλεκτικά όταν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς ή για διασκέδαση εντυπώσεων. Υπενθυμίζω την ταπεινή παράκληση προς τους υπαλλήλους των ΔΟΥ εκείνου του πρώην υφυπουργού: «να παίρνετε λιγότερα». Σοβαρή ήταν η συμμετοχή σε αυτό το καθεστώς της ειδικής ποινικής (μη) ευθύνης των υπουργών. Σε αυτό το καθεστώς, όπου οι λιγοστές ευκαιρίες ελέγχονται συντριπτικά και περνούν από πρόσωπα των κομμάτων όλων των επιπέδων, δεν έχει μείνει χώρος στην αξιοκρατία. Η αξιοκρατία στην Ελλάδα υπάρχει μόνο στα λεξικά. Όποιος έχει την ευχαρίστηση ας της αφήσει λίγο χώρο πριν βγει και από τα λεξικά!

Διαπίστωση 5: Έλλειψη στοιχειώδους θεσμικής ανεξαρτησίας. Οι ιεραρχικές και οριζόντιες σχέσεις ελέγχου όμως, δεν είναι μονόδρομος για την εκτελεστική εξουσία. Το εγκατεστημένο πλέγμα σχέσεων και οι αμφίδρομοι αρμοί φορέων, οργάνων, ομάδων πίεσης, μυστικών οργανώσεων και ισχυρών ατομικών συμφερόντων, δεν επιτρέπουν στοιχειώδη ανεξάρτητη πολιτική δράση και μπλοκάρουν τη λήψη μη αρεστών αποφάσεων ακόμη κι όταν κάποια κυβέρνηση έχει καλές προθέσεις ή μετακινούν τις αποφάσεις αλλού. Άρα, η θέσπιση ανεξαρτησίας των δημόσιων φορέων και συμπληρωματικά η λογοδοσία και η θεσμική συνεργασία ανεξάρτητων φορέων είναι σοβαρά ζητούμενα.

Διαπίστωση 6: Συναισθηματική ανούσια συζήτηση. Η συζήτηση περί του Συντάγματος, όταν γίνεται, είναι αδικαιολόγητα συναισθηματική – αποτέλεσμα και της δυσκολίας αλλαγής – για ένα κείμενο το οποίο είναι τόσο γενικόλογο που, όσο ισχύει, συχνά δεν λέει σχεδόν τίποτα[1]. Χρειάζεται κάποιοι να δουν το Σύνταγμα ως ένα πρακτικό οδηγό κοινωνικής και πολιτικής συνεννόησης, που θα κατευθύνει πραγματικά τη ζωή, και όχι ως μουσειακό είδος επίκλησης. Αυτό ζητά βασικές συμφωνίες.

Διαπίστωση 7: Περίεργες, απόμακρες και αποκλίνουσες απόψεις. Συχνά, οι απόψεις που εμφανίζουν οι έλληνες πολιτικοί σε ίδια σοβαρά ζητήματα κυμαίνονται τόσο που μου φαίνεται ότι δεν είναι πια πλουραλισμός. Αγνοείται μάλλον ότι τα κόμματα δεν είναι ούτε φιλολογικές λέσχες ούτε κλινικές ψυχανάλυσης για να λέει ο κάθε πολιτικός ότι του κατέβει. Ας ειπωθεί κι αλλιώς: Υποχρέωση συνεννόησης δεν έχουν οι πολιτικοί έστω κάποιες κρίσιμες φορές;

Διαπίστωση 8: Απουσία ελέγχου. Οι 7 προηγηθείσες διαπιστώσεις συγκλίνουν σε μία ακόμη: η χώρα δεν ελέγχει τον εαυτό της, το παρόν και το μέλλον της. Δεν θυμάμαι ποτέ να τον ήλεγχε. Η αδράνεια και εξωγενείς παράγοντες είναι που καθοδηγούν τις σημαντικές εξελίξεις. Η χώρα αυτή, η οποία φοβάται κάθε αλλαγή, είναι τετραπληγική, μπορεί να πάρει αποφάσεις (δεν λαμβάνεται υπόψη η περίοδος 2010-2013) και έχει ακόμη σοβαρά προβλήματα ταυτότητας.

Αθανάσιος Πιτσιόρλας»

Το πολύ ενδιαφέρον αυτό κείμενο βρήκαμε εδώ. Η έμφαση από εμάς.

[1] Την άνοιξη του 2005 η Βουλή επικύρωσε τη Συνθήκη για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Στο άρθρο Ι-6 έλεγε: «Το Σύνταγμα και το δίκαιο που υιοθετούν τα όργανα της Ένωσης … διαθέτουν υπεροχή επί του δικαίου των κρατών μελών».

 

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s