Αναρμόδιος;

Demosthenes_Small.jpgΠριν από πολλά χρόνια, όταν έψαχνα εναγωνίως να καταλάβω τι δεν πάει καλά, βρέθηκε ένας ‘καθημερινός’, λαϊκός (με την καλύτερη έννοια από τις μόνο καλές που μπορεί κάποιος να δώσει στον χαρακτηρισμό αυτό) συμπολίτης μας να μου δώσει να καταλάβω τι πραγματικά είναι η δημοκρατία. Τι πραγματικά είναι, αλλά επίσης, πόσο σημαντικό είναι για την ζωή όλων μας. Με λόγια απλά, που θα μπορούσε ακόμα και ένα παιδί να καταλάβει. Χωρίς ίχνος λογιοσύνης, με ταπεινότητα, απλότητα αλλά ταυτόχρονα απίστευτη ισχύ. Μιλούσε για την δημοκρατία ως κάτι τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο διαστρεβλωμένο. Και στα δύο έχει δίκιο.

Σε πολλά από όσα έγραφε, εκτός αυτών περί δημοκρατίας, συμφωνούσα, ενώ σε άλλα, επίσης αρκετά, ήμουν ίσως σκεπτικός. Ό,τι και αν έλεγε όμως, ήταν ολοφάνερο πως το σημαντικότερο όλων ήταν για αυτόν η δημοκρατία. Όλα τα άλλα έπονταν.

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως είναι πολλοί αυτοί που μιλούν για δημοκρατία και θα έχει δίκιο. Πολλοί μιλούν αλλά λίγοι κατανοούν τι όντως είναι. Οι προϋποθέσεις και οι στρεβλώσεις ‘δίνουν και παίρνουν’. Ο λόγος του Αναρμόδιου όμως ήταν και συνεχίζει να είναι ξεκάθαρος, λιτός και κυρίως – όπως έλεγε και ο μεγάλος ποιητής – «άνευ ορίων και άνευ όρων»  όταν μιλά για τη δημοκρατία.

Πρόσφατα σε μια διαδικτυακή συζήτηση ο αγαπητός Αναρμόδιος ήταν και πάλι θαυμάσιος (ή έμφαση δική μου).

Ο λαός μας δεν χρειάζεται τον Αριστοτέλη, ή κάποιον τωρινό λόγιο που μιλάει ακαταλαβίστικα, για να μάθει τι είναι Δημοκρατία. Έτσι κι αλλιώς δεν έχει να μάθει πολλά, η Δημοκρατία είναι πέντε πράματα. Λαϊκούς ρήτορες χρειαζόμαστε. Που να μιλάνε λαϊκά και σταράτα. Στρωτά και κατανοητά. Χωρίς παραπομπές.

Και σε μία παρατήρηση ενός συμπολίτη μας πως η συντριπτική πλειοψηφία περιμένει πάλι τον ηγέτη, ο Αναρμόδιος απάντα και πάλι εύστοχα:

Ο άνθρωπος είναι διαπαιδαγωγημένος να αντιμετωπίζει την πολιτική του απελευθέρωση με τρόμο.

Καμία κοινωνία και κανένας άνθρωπος δεν θα προτιμούσε εύκολα την σκλαβιά και την υποδούλωση, από την ελευθερία, πάντως. Παρόλο τον τρόμο και  τα έξοδα στα οποία έχουν μπει, για χιλιάδες χρόνια, εκείνοι που θέλουν τις κοινωνίες υπόδουλες στην εξουσία τους.

Το ότι η συντριπτική πλειοψηφία μπορεί να προσμένει έναν ηγέτη, όπως το ποίμνιο τον τσομπάνη του, αυτό μπορεί να έχει να κάνει και με το ότι για χιλιάδες χρόνια επίσης, αυτό το πρότυπο υπήρξε το μοναδικό κοινωνικό πρότυπο. Η μοναδική εικόνα.

Δηλαδή οι κοινωνίες έχουν εκπαιδευτεί να τρέμουν την πολιτική τους απελευθέρωση και χειραφέτηση και αντ’ αυτού να ακολουθούν κάποιους που φορούν στέμμα, λοφίο, περικεφαλαία, καλυμμαύκι και τα παρόμοια. Πατερούληδες δηλαδή που σαλαγούν ένα κοπάδι μικρά παιδιά. Για χιλιετίες.

Όλοι μας έχουμε εκπαιδευτεί έτσι. Όλοι μας έχουμε γεννηθεί δούλοι, και έχουμε ζήσει ως δούλοι. Όλη μας τη ζωή.

Ο βιβλικός μύθος λέει πως ο Θεός του Ισραήλ τριγύρναγε τους Ισραηλίτες στην έρημο για 40 χρόνια. Ώστε να πεθάνουν με τα χρόνια εκείνοι που είχαν γεννηθεί υπόδουλοι. Και μόνο εκείνοι που είχαν γεννηθεί ελεύθεροι να φτάσουν στον προορισμό τους. Ούτε καν στον Μωυσή επέτρεψε να φτάσει στην «γη της επαγγελίας», διότι κι αυτός είχε γεννηθεί δούλος.

Η ελευθερία, η πολιτική απελευθέρωση και χειραφέτηση, είναι διδακτή. Σαν την αρετή. Και διδάσκεται δια του υποδείγματος. Όπως τόσα και τόσα άλλα.

Είμαστε μαθημένοι να θέλουμε τσομπάνη, γι’ αυτόν τον αναζητούμε. 

Αλλά κι από την άλλη, κάθε Έλληνας πιστεύει πως πιο άξιος για τσομπάνης είναι αυτός ο ίδιος.

Δεν θα ήθελα να πω κάτι άλλο για τον αναρμόδιο. Νομίζω πως δεν μπορώ να μεταφέρω ούτε στο ελάχιστο το πόσο σημαντικά είναι όσα λέει αυτός ο συμπολίτης μας. Αυτό το οποίο μπορώ να κάνω είναι να σας συμβουλεύσω να περιηγηθείτε στο ιστότοπο του (και κυρίως στα ‘βασικά’ του κείμενα). Ακόμα και αν είστε απόλυτα σίγουροι πως γνωρίζετε τι είναι η δημοκρατία. Μπορεί να εκπλαγείτε.

Σε ευχαριστούμε πολύ Αναρμόδιε. Να είσαι πάντα καλά.

Βουρλής Πέτρος

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s