Η δύναμη των δημοψηφισμάτων πρωτοβουλίας πολιτών

11.Hungary.jpg

Ο Όρμπαν κάνει ξανά πίσω

Μία ομάδα νεαρών επαγγελματιών και φοιτητών, έχοντας ως βάση ένα παλιό υπόγειο, κατάφεραν να μαζέψουν περισσότερες από 200.000 υπογραφές στην διάρκεια ενός μήνα. Οι υπογραφές αυτές δήλωναν την αντίθεση, όσων υπέγραφαν, στην υποψηφιότητα της Βουδαπέστης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Η ομάδα ονομάζεται Momentum και απαίτηση των μελών της ήταν η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος σχετικά με την υποψηφιότητα της πόλης τους. Θεωρούν ότι η χώρα δεν έχει τους απαραίτητους πόρους για να φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο γεγονός.

Όμως, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν, τους πρόλαβε! Νιώθοντας την πιθανότητα μίας καθαρής ήττας στις κάλπες του δημοψηφίσματος απέσυρε την υποστήριξη του στην υποψηφιότητα της Βουδαπέστης.

Το δημοψήφισμα ως δαμόκλειος σπάθη   

westall-richard-1812-spada-di-damocle.jpg

Για άλλη μία φορά οι θεσμοί της άμεσης δημοκρατίας απέδειξαν την δύναμη τους. Ακόμα και σε ατελείς δημοκρατίες (flawed democracies) όπως αυτή της Ουγγαρίας, η ξεκάθαρη έκφραση των πολιτών είναι ανεπιθύμητη από την πολιτική ελίτ όλων των ‘αποχρώσεων’. Όσο οι πολιτικοί είναι σε θέση να αποφασίζουν ερήμην των πολιτών, μπορούν να επιλέγουν πολιτικές και ενέργειες που είναι σίγουροι πως δεν είναι επιθυμητές από την πλειοψηφία των συμπολιτών τους. Ένα πολιτικό σύστημα το οποίο βασίζεται αμιγώς στις εκλογές και σε μία ‘διεστραμμένη’ αντιπροσώπευση δεν τους φοβίζει. Σε συνεργασία με τα ισχυρά ΜΜΕ καταφέρνουν να κλέβουν την ψήφο του ποσοστού εκείνου των πολιτών που θα τους επιτρέψει να κυβερνήσουν ξανά (διαδοχικά ή με κάποιο διάλειμμα) την χώρα. Όταν όμως υπάρχουν θεσμοί άμεσης δημοκρατίας τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και δυσκολότερα για αυτούς.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Όρμπαν νιώθει την δαμόκλειο σπάθη του δημοψηφίσματος να αιωρείται επάνω από το κεφάλι του. Περίπου έναν χρόνο πριν ένιωσε και πάλι την ισχύ των συμπολιτών του να τον απειλεί. Έτσι, πριν ακόμα ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών ενάντια στην λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή η κυβέρνηση απέσυρε τον νόμο.

Ένα όπλο που συχνά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε

Στοιχεία απαραίτητα για μία δημοκρατία, όπως η κάθετη (από τους πολίτες) λογοδοσία και η ανταποκρισιμότητα του πολιτικού προσωπικού, δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τα κατάλληλα ‘όπλα’. Είναι ολοφάνερο πως χωρίς θεσμούς άμεσης δημοκρατίας οι δυστοπίες των Δυτικών ‘δημοκρατιών’ δεν είναι απλά ατυχήματα αλλά νομοτέλεια. Τα αντιπροσωπευτικά πολιτικά συστήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν έχουμε στην διάθεση μας ταυτόχρονα τους θεσμούς αυτούς, με τα δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών να αποτελούν τους σημαντικότερους.

Λοιπόν, τι πιστεύετε; Δεν χρειάζονται και σε εμάς τα δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών; Αν ναι, υποστηρίξτε το.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Η δύναμη των δημοψηφισμάτων πρωτοβουλίας πολιτών

  1. Παράθεμα: Η δύναμη των δημοψηφισμάτων πρωτοβουλίας πολιτών | Ιστολόγιο Σταμάτη Καββαδία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s