Ολλανδοί πολίτες εναντίον της CETA

06.CETA.jpg

Λάβαμε πρόσφατα το παρακάτω δελτίο τύπου από την Ολλανδική οργάνωση Meer Democratie. Η Meer Democratie αγωνίζεται για την υιοθέτηση δημοψηφισμάτων πρωτοβουλίας πολιτών στην Ολλανδία και είναι μέλος της Democracy International, η οποία έχει τον ίδιο στόχο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας δούμε λοιπόν, μέσα από το δελτίο τύπου της Meer Democratie, σε ποιον πολιτικό μεσαίωνα θέλουν να μας οδηγήσουν η Ε.Ε. αλλά και οι πολιτικές ελίτ σε όλη την Ευρώπη. Ζούμε πλέον σε μία δυστοπική Ευρώπη, έναν μεταμοντέρνο μεσοπόλεμο στις αρχές του 21ου αιώνα. Η μόνη μας ελπίδα δεν μπορεί παρά να είναι περισσότερη δημοκρατία. Μία δημοκρατία η οποία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών. Αν συμφωνείτε υποστηρίξτε και εσείς την πρόταση μας.

06-meer-democratie

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί την συνθήκη CETA

Η Ολλανδία βρίσκεται σε μία μοναδική θέση με το δημοψήφισμα για την CETA

Μετά την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της αμφιλεγόμενης επενδυτικής συνθήκης CETA μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά, σχεδιάζουμε ένα δημοψήφισμα στην Ολλανδία σχετικά με το θέμα αυτό. Η οργάνωση Περισσότερη Δημοκρατία (Meer Democratie) πήρε την πρωτοβουλία του σχηματισμού μίας συμμαχίας η οποία έχει ήδη συλλέξει 200.000 υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Αυτή την στιγμή η Ολλανδία είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. στην οποία προετοιμάζεται ένα δημοψήφισμα ‘από τα κάτω’ σχετικά με την CETA. Πιθανότατα και στην Ιρλανδία θα διεξαχθεί ένα προβλεπόμενο από το Σύνταγμα της χώρας δημοψήφισμα.     

Η πλειοψηφία των πολιτών ενάντια στην CETA

Η CETA θα πρέπει τώρα να συζητηθεί σε όλα τα εθνικά κοινοβούλια. «Ελπίζουμε ότι το Ολλανδικό Κοινοβούλιο θα είναι προσεκτικό και θα απορρίψει την CETA. Αν όμως δεν το κάνουν, τότε θα είναι η δική μας σειρά να δράσουμε οργανώνοντας ένα δημοψήφισμα. Από αρκετές δημοσκοπήσεις γνωρίζουμε πως όσο περισσότερο ενημερώνονται οι πολίτες σχετικά με την CETA και την TTIP, τόσο περισσότερο εναντιώνονται σε αυτές» δηλώνει ο Niesco Dubbelboer, εκπρόσωπος της Περισσότερη Δημοκρατία.

Η CETA αποτελεί κίνδυνο για την δημοκρατία

Όπως ακριβώς η αμερικάνικη δίδυμη συμφωνία TTIP, η CETA υποσκάπτει την δημοκρατία. Μέσω ειδικών δικαστηρίων διαιτησίας, πολυεθνικοί επενδυτές – και μόνο αυτοί – θα έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων από τις κυβερνήσεις όταν αυτές αλλάζουν τις πολιτικές τους υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Η νομοθεσία μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. θα εξισωθεί. Αυτό σημαίνει πως παραδίδουμε την κυριαρχία μας σχετικά με θέματα τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν τομείς όπως η εργασία, το περιβάλλον, η προστασία των ζώων και των καταναλωτών.   

Η CETA είναι μία μεταμφιεσμένη TTIP

Επιπλέον η CETA θα νομιμοποιήσει την TTIP από την ‘πίσω πόρτα’. Το 80% των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη διαθέτουν θυγατρικές εταιρείες στον Καναδά. Έτσι, μέσω της CETA θα είναι σε θέση να απαιτήσουν αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων από τα Ευρωπαϊκά κράτη. Ποιος Ευρωπαίος πολίτης συμφωνεί με αυτό;»

06-stop_ceta

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s