Νέο Σύνταγμα τώρα και μόνο από τους πολίτες!

4-constitution_2008_5121

Στις 21 Δεκεμβρίου 2016 αναρτήθηκε το ΦΕΚ Β 4116 με θέμα την σύσταση επιτροπής με την ονομασία «Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση». Στο φύλλο αυτό περιγράφεται η σύσταση, το έργο και η λειτουργία της παραπάνω επιτροπής.  Στόχος της επιτροπής είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η εξαγωγή συμπερασμάτων από έναν όσο το δυνατόν ευρύτερο δημόσιο διάλογο σχετικά με το Σύνταγμα της Ελλάδας και την επικείμενη αναθεώρηση του.

Το Σύνταγμα αποτελεί το θεμελιώδες πολιτικό κείμενο της χώρας και ως εκ τούτου νομιμοποιείται δημοκρατικά μόνο στον βαθμό που οι πολίτες είναι σε θέση να αποφασίσουν το περιεχόμενο του. Δυστυχώς το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ελλάδα είναι τεράστιο και αυτό εκφράζεται και μέσα από την ανυπαρξία θεσμών όπως τα υποχρεωτικά συνταγματικά δημοψηφίσματα. Σύνταγμα το οποίο δεν νομιμοποιείται μέσω δημοψηφίσματος από τους πολίτες δεν μπορεί να θεωρείται δημοκρατικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η υποχρεωτική διεξαγωγή δημοψηφίσματος για οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύνταγμα ισχύει για το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Σύνταγμα από το 1848, καθώς και για τα Συντάγματα όλων των αμερικανικών πολιτειών πλην του μικροσκοπικού Ντέλαγουεαρ.

4-worldcafe

Το έργο της επιτροπής δεν είναι εύκολο. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται κυρίως τα παρακάτω (άρθρο 2):

Η διεξαγωγή δράσεων διαβούλευσης στο σύνολο της επικράτειας με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών, συλλογικοτήτων και μεμονωμένων πολιτών.

Η διοργάνωση συνελεύσεων ή εκδηλώσεων στις έδρες των 13 περιφερειών της χώρας για την καταγραφή, συγκέντρωση, μελέτη και επεξεργασία των συμπερασμάτων της δημόσιας συζήτησης.

Η δημιουργία ιστοσελίδας ελεύθερης πρόσβασης, όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους επί των θεμάτων της δημόσιας διαβούλευσης.

Η σύνταξη έκθεσης στην οποία θα συγκεντρώνονται οι διατυπωθείσες προτάσεις και θα παρουσιάζονται συνολικά τα συμπεράσματα της δημόσιας διαβούλευσης.

Θετικό στοιχείο αποτελεί η συμμετοχή στην επιτροπή του κ. Ανδρέα Δημητρόπουλου ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα την υποστήριξη του στα δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών. Ελπίζουμε να υπάρξει ειλικρινής και ισχυρή πολιτική βούληση για την υποστήριξη της παραπάνω διαδικασίας από όλους τους πολιτικούς χώρους. Η γενική πολιτική κατάσταση και η πρόσφατη ιστορία της χώρας δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι όσο αφορά τα δημοκρατικά αισθήματα της πολιτικής ελίτ. Παρόλα αυτά είναι μία μάχη για περισσότερη δημοκρατία που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να δώσουν.

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

3 Responses to Νέο Σύνταγμα τώρα και μόνο από τους πολίτες!

  1. Παράθεμα: Νέο Σύνταγμα τώρα και μόνο από τους πολίτες!

  2. Παράθεμα: Δημοκρατία χωρίς δήμο; | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s