Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Σαλαμίνα.

salaminabridge
Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε παρουσιάσει τους λόγους που οδήγησαν το δήμο της Σαλαμίνας σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατασκευή ή όχι υποθαλάσσιας ζεύξης με την Αττική.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος εδώ.

Μερικές παρατηρήσεις:

Στα ποσοστά των αποτελεσμάτων συμπεριλαμβάνονται και τα λευκά. Κατ’ αυτό τον τρόπο όμως φαίνεται ότι το δημοψήφισμα δεν έδωσε απάντηση.

Στην πραγματικότητα όμως το ΟΧΙ έλαβε 7 ψήφους περισσότερες απ’ το ΝΑΙ. Ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

Συνεπώς ούτε μπερδεμένο ούτε ισόπαλο ήταν το αποτέλεσμα όπως ισχυρίζεται ένα σχετικό άρθο σε μια ιστοσελίδα.

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Σαλαμίνα.

 1. Ο/Η blackboy1955 λέει:

  Kάποιοι φίλοι αναρωτιούνται: «το πρόβλημα όμως είναι ότι αναδείχθηκε ένας διχασμος στην τοπική κοινωνία. Πώς χειρίζετε κανείς το θέμα στην συνέχεια?

  1oν εκτελεί την απόφαση της πλειοψηφίας.
  2ον καλεί όσους διαφωνούν με την απόφαση να συλλέξουν εντός 18 μηνών υπογραφές του 2% των δημοτών για επανάληψη του δημοψηφίσματος.
  (όλα αυτά σε συμφωνία με την πρόταση για θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία πολιτών).

  Μου αρέσει!

 2. Διαφωνώ με το σκεπτικό της απόρριψης των λευκών, αλλά και των άκυρων ψήφων από τη μέτρηση. Δεδομένης, όμως, της συνήθους πρακτικής για τα δημοψηφίσματα, θεωρώ ότι αυτού του τύπου την καταμέτρηση και ερμηνεία, που αφαιρεί τις άκυρες και τις λευκές ψήφους, περίμεναν οι συμμετέχοντες. Τα παρακάτω τα αναφέρω μόνο σαν σκέψεις για έναν πιο λογικό, κατά τη γνώμη μου, τρόπο αντιμετώπισης του αποτελέσματος, που, όμως, θα ήθελε ένα άλλο δημοψήφισμα για να κατοχυρωθεί. Στην πρότασή μου, τα λευκά πρέπει να συμπεριληφθούν στη μέτρηση, αλλά με άλλον τρόπο.

  (1) Δε θα έπρεπε να υπάρχουν απλώς λευκά ψηφοδέλτια, αλλά, αντί αυτών, επιπλέον ψηφοδέλτια τριών ειδών, που επιτρέπουν να ψηφίσεις ότι:
  (α) «Θεωρώ ότι το θέμα δεν επείγει και δεν θέλω να ψηφίσω για αυτό τώρα»
  (β) «Το ερώτημα δεν τίθεται σωστά»
  (γ) «Δεν είναι επαρκής η ενημέρωση για το θέμα»
  (1.1) Αυτά τα ψηφοδέλτια θα πρέπει επίσης να μετριούνται και αποτέλεσμα να υπάρχει αν και μόνο αν το «Ναι» ή το «Όχι» ξεπερνά το 50%, δεδομένων και των ποσοστών των (α), (β) και (γ).
  (1.2) Δεδομένου του (1), εφόσον το ποσοστό του (β) ξεπερνά έστω και ένα από τα ποσοστά των «Ναι» και «Όχι», το δημοψήφισμα πρέπει να επιστρέφεται στους διοργανωτές του, για διαφοροποίηση της διατύπωσης, εκτός από την περίπτωση που η άλλη επιλογή από τις «Ναι» και «Όχι» ξεπερνά το 50%, οπότε πρέπει να θεωρείται ότι υπάρχει αποτέλεσμα.
  (1.3) Δεδομένου του (1), εφόσον το ποσοστό του (γ) ξεπερνά έστω και ένα από τα ποσοστά των «Ναι» και «Όχι», το δημοψήφισμα πρέπει να αναβάλλεται, με σκοπό την επανάληψή του στο μέλλον, εκτός από την περίπτωση που η άλλη επιλογή από τις «Ναι» και «Όχι» ξεπερνά το 50%, οπότε πρέπει να θεωρείται ότι υπάρχει αποτέλεσμα. Στο ενδεχόμενο της αναβολής, ο διοργανωτικός θεσμός (πχ, ο δήμος, το κράτος κλπ) οφείλει, εντός 10 ημερών, να ονομάσει, δημόσια, συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα κάνει, για την καλύτερη και επαρκώς εκλαϊκευμένη ενημέρωση των πολιτών, αλλά και το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει ως την επανάληψη του δημοψηφίσματος, που θα είναι και ο χρόνος των δραστηριοτήτων ενημέρωσης.
  (1.4) Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, που δεν προκύπτει αποτέλεσμα, θα πρέπει να θεωρείται ότι οι απόψεις είναι διχασμένες και η προσέγγιση της πρότασης του δημοψηφίσματος είναι ανεπαρκής, δηλαδή, απαιτείται συμβιβαστική λύση. Το δημοψήφισμα πρέπει να επιστρέφεται στους διοργανωτές του και στην κοινωνία, για σχηματισμό συμβιβαστικής πρότασης. Σε επόμενο δημοψήφισμα, επί συμβιβαστικής πρότασης, το (1.2) θα παίζει το ρόλο της μεθόδου απόρριψης του συγκεκριμένου συμβιβασμού.

  (2 ή 1.5) Τα άκυρα δεν προσμετρώνται στα ποσοστά του αποτελέσματος, με τις παρακάτω επιφυλάξεις. Δεδομένων των (1), (1.1), (1.2), (1.3) και (1.4), εφόσον αλλαγή των άκυρων ψήφων δύναται να αλλάξει το αποτέλεσμα, επαρκώς ώστε να ενεργοποιείται ένα από τα (1.1), (1.2), (1.3) και (1.4), θα πρέπει να γίνεται μία και μόνο επαναληπτική ψηφοφορία επί της πρότασης. Στη δεύτερη ψηφοφορία το (2 ή 1.5) δεν ισχύει. Εάν ποτέ οι άκυρες ψήφοι ξεπεράσουν το 50% των έγκυρων (που θα έδινε αποτέλεσμα), ακόμα και σε επαναληπτική ψηφοφορία λόγω του (2 ή 1.5), πρέπει να δρομολογηθεί διαδικασία αλλαγής των (1), (1.1), (1.2), (1.3), (1.4) και (2 ή 1.5) και η απόφαση επί της πρότασης να αναβάλλεται.

  Στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα, θεωρώ ότι τον κύριο ρόλο τον παίζει το (2 ή 1.5). Χρειάζεται επαναληπτική ψηφοφορία. Αν τα αποτελέσματα παραμείνουν τα ίδια, απαιτείται συμβιβαστική πρόταση, κατά το (1.4).

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η George Koutsantonis λέει:

  Reblogged στις ellogos.net.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s