Ανοιχτή επιστολή από οργανώσεις πολιτών για ένα νέο Σύνταγμα

Σύνταγμα - Πιτσιρίκος - JoDi

Το Σύνταγμα αποτελεί το θεμελιώδες πολιτικό κείμενο της χώρας. Είναι επιτακτική η ανάγκη να εμπλακεί το σύνολο της κοινωνίας στην διαδικασία διαμόρφωσης του, βάζοντας τέλος στην αέναη αναπαραγωγή των προνομίων των επαγγελματιών της πολιτικής.

Βάσει της παραπάνω συλλογιστικής οι παρακάτω ομάδες πολιτών ζητούν ένα νέο Σύνταγμα με καθοριστική την συμμετοχή των πολιτών και την τελική του επικύρωση από όλους τους Έλληνες.

»            Ανοιχτή επιστολή από οργανώσεις πολιτών για ένα νέο Σύνταγμα

                                                            #Σύνταγμα_Πολιτών

Ομάδες και οργανώσεις πολιτών απευθύνουμε την ακόλουθη επιστολή σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πολίτες, με αφορμή την επικείμενη κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και τις μέχρι τώρα θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

To Ελληνικό Σύνταγμα χαρακτηρίζεται από δημοκρατικό έλλειμμα. Δεν θεμελιώνει βασικά πολιτικά δικαιώματα που ισχύουν σε πολλές δημοκρατικές χώρες, καθώς δεν προβλέπει τη συμμετοχή του πολίτη στις πολιτικές αποφάσεις. Δεν κατοχυρώνει βασικές αρχές της Δημοκρατίας όπως η ισονομία, η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Δεν διασφαλίζει τον έλεγχο των πολιτικών από τους πολίτες, ούτε την προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και κοινών αγαθών. Το Ελληνικό Σύνταγμα αποτελεί το θεσμικό θερμοκήπιο της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας, της κακής διοίκησης και της διαπλοκής που συντέλεσαν στην καταστροφή του παραγωγικού τομέα, στη λεηλασία του δημοσίου χρήματος και στην κρίση.

Σήμερα η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, έχει ανάγκη από μια δημοκρατική επανάσταση. Η χώρα μας χρειάζεται ένα πραγματικά δημοκρατικό Σύνταγμα το οποίο θα αναβαθμίζει τη θέση του πολίτη και θα συμβάλλει στην πολιτική χειραφέτηση της κοινωνίας. Ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο θα ενθαρρύνει τους πολίτες να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα και δημιουργικότητα τις σύγχρονες προκλήσεις.

Το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο αμφισβητείται εξ ολοκλήρου από την κοινωνία, όπως και μια διαδικασία που περιορίζεται εντός Βουλής, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. Είναι αναγκαία η ουσιαστική και δεσμευτική συμμετοχή της κοινωνίας, μέσα από ανεξάρτητους και καινοτόμους θεσμούς διαβούλευσης και συναπόφασης, αξιοποιώντας την πολιτική εμπειρία και την επιστημονική τεχνογνωσία άλλων χωρών.

Καλούμε τις οργανώσεις πολιτών, τους θεσμούς που εκπροσωπούν την κοινωνία, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά, να διεκδικήσουμε από κοινού την έμπρακτη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα που αποτελεί άσκηση θεμελιώδους πολιτικού δικαιώματός μας.

Καλούμε το πολιτικό σύστημα και τις ηγεσίες των κομμάτων να αναγνωρίσουν το δικαίωμα των πολιτών στην πολιτειακή γνώση και να επιτρέψουν την άμεση συμμετοχή των πολιτών στην κατάρτιση και επικύρωση του νέου Συντάγματος μέσα από μια ανοιχτή, διαφανή και συμμετοχική διαδικασία.

Διεκδικούμε ένα Σύνταγμα πολιτών, μέσα από μια διεργασία συνδιαμόρφωσης, η οποία θα εμπνέει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, θα εξασφαλίζει και θα εγγυάται στην πράξη τη Δημοκρατία.

Αθήνα, Ιούλιος 2016 

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ 

Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή

Πολιτεία 2.0 (Σύνταγμα 2.0)

Δημοκρατία & Δημοψηφίσματα

Vouli Watch

Κίνηση Πολιτίζω

Scify – Science For You» 

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Ανοιχτή επιστολή από οργανώσεις πολιτών για ένα νέο Σύνταγμα

 1. Ο/Η Alexandros Omirou λέει:

  Η δική μας ομάδα Πολιτών έχει ήδη ξεκινήσει την συγγραφή ενός νέου Συντάγματος που διασφαλίζει τα δικαιώματα των ιθαγενών (αλλά και των νόμιμων αλλοδαπών) και που αναδεικνύει την καθοριστική ιδιότητα του Πολίτη. Θα μπορούσαστε να παρουσιάσετε και εσείς μια δική σας πρόταση, όμως το σημαντικότερο είναι η συνένωση των ευρύτερων Δημοκρατικών δυνάμεων.
  http://unitedgreeknation.blogspot.gr/p/blog-page_28.html

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η blackboy1955 λέει:

   Δεν επιθυμούμε να γράψουμε το σύνταγμα της Ελληνικής δημοκρατίας. Αυτό μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να το γράψουν μέσα από Δημοψηφίσματα Πρωτοβουλίας Πολιτών.

   Μου αρέσει!

  • Ο/Η blackboy1955 λέει:

   Σχετικά με τη συνένωση των ευρύτερων Δημοκρατικών δυνάμεων, αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν βρουν ένα κοινό πρόταγμα. Κατά τη γνώμη μας αυτό μπορεί να είναι μόνο τα Δημοψηφίσματα Πρωτοβουλίας Πολιτών.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s