Σαλαμίνα και ένα πολύ ιδιαίτερο δημοψήφισμα

σαλαμινα ζευξη

Φαίνεται πως κάτι αλλάζει σιγά – σιγά στο πως βλέπουμε και κατανοούμε ως λαός την πολιτική δράση. Ένα ακόμα τοπικό δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Κυριακή στην Σαλαμίνα. Ένα νομικά άτυπο αλλά υπό προϋποθέσεις πολιτικά έγκυρο δημοψήφισμα.

Μια από τις μεγαλύτερες λειτουργίες ενός δημοψηφίσματος είναι η ικανότητα που έχει να “ξεσκεπάζει”. Σε ένα δημοψήφισμα οφείλουν όλοι να πάρουν μια θέση και ταυτόχρονα να επιχειρηματολογήσουν υπέρ αυτής. Συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, δωροδοκίες και εκβιασμοί παίζουν μικρό ρόλο. Ό,τι ευδοκιμεί στο κλειστό και σκοτεινό περιβάλλον ενός ολιγαρχικού πολιτικού μοντέλου δεν μπορεί να λειτουργήσει στο φως και τον καθαρό αέρα της δημοκρατίας. Εδώ πρωταγωνιστής είναι ο διάλογος.

Ας δούμε ένα δημοσίευμα σχετικά με το δημοψήφισμα αυτό και ας προσπαθήσουμε να διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές. Το υπό συζήτηση ζήτημα αφορά την υποθαλάσσια ζεύξη της Σαλαμίνας με το Πέραμα.

Η απόφαση για το έργο όχι μόνο πάρθηκε μακριά από τον νησί αλλά επίσης διαβάζουμε τα εξής: “…… Μια απόφαση [του δημοψηφίσματος] που επί της ουσίας… δεν επηρεάζει τίποτα, αφού η συναίνεση ενός δήμου σε ένα δημόσιο έργο είναι μεν ευπρόσδεκτη, αλλά όχι απαραίτητη.” Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, αν ο δήμος (τόσο ως πολιτική δομή όσο και ως σύνολο των πολιτών) δεν έχει λόγο για ένα δημόσιο έργο που αφορά σε μεγάλο βαθμό (αν όχι αποκλειστικά όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση) το τόπος τους, τότε ποιος έχει το δικαίωμα να το κάνει. Γιατί ένα υπουργείο να επιμένει σε ένα έργο ενάντια (πιθανότατα) στην θέληση των ανθρώπων που κατοικούν εκεί; Έχει κάποιο νόημα και αν ναι, ποιο;

Το έργο προκηρύσσεται και “παγώνει” ξανά και ξανά. Διαβάζουμε στην συνέχεια πως “….το έργο συνέχισε να παίρνει αναβολές με αιτία το μειωμένο ενδιαφέρον του κατασκευαστικού κλάδου – είχε άλλωστε ξεκινήσει η οικονομική κρίση”, μια πρόταση που μοιάζει παραπλανητική. Αν τα χρήματα για το έργο υπήρχαν γιατί το ενδιαφέρον του κατασκευαστικού κλάδου ήταν μειωμένο; Ειδικά σε περίοδο κρίσης, που όλοι κυνηγούν τα πάντα, μάλλον το αντίθετο θα έπρεπε να συμβαίνει. Όλα αυτά βέβαια δεν εμποδίζουν το υπουργείο (μια υπηρεσία κάπου μέσα στον Πύργο του Κάφκα) να σπαταλήσει 450.000€ για την πρόσληψη ειδικού συμβούλου για το έργο!

Οι πολίτες της Σαλαμίνας αντιδρούν σε ένα έργο που δεν ξέρουν καν ποιο θα είναι. Αυτό καταδεικνύει με χαρακτηριστικό τρόπο πως αντιμετωπίζει το κομματοκρατούμενο κράτος τους Έλληνες πολίτες. Ή μήπως να γράψουμε καλύτερα υπηκόους; Κάποιοι αποφασίζουν να ξοδέψουν τα δικά μας χρήματα, για να προχωρήσουν σε ένα έργο για το οποίο δεν νιώθουν την υποχρέωση να ενημερώσουν κανέναν. Ούτε εμάς που πληρώνουμε για αυτό, ούτε τους συμπολίτες μας που ζουν εκεί και τους αφορά άμεσα. Το γιατί νομίζω πως όλοι μας μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε.

Οι ανησυχίες της δημάρχου Ισιδώρας Παπαθανασίου – Νάννου είναι απόλυτα εύλογες: “Δεν μπορεί όμως να μείνουμε αμέτοχοι σε ένα έργο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του νησιού, μετατρέποντάς το σε προάστιο του Πειραιά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να ασκήσουμε πίεση προς το υπουργείο Υποδομών, για να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στο νησί μας. Δεν γνωρίζουμε τον σκοπό για τον οποίο γίνεται το έργο. Δεν πιστεύουμε ότι είναι το να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της Σαλαμίνας, αφού το νησί εξυπηρετείται με τα φέρι-μποτ. Ούτε γνωρίζουμε πόσο ακριβά θα είναι τα διόδια, ή αν η ζεύξη θα γίνει “διπλή”, δηλαδή θα συνεχιστεί έως την πίσω πλευρά του νησιού και από εκεί με τα Μέγαρα, ώστε να γίνει πέρασμα για τον εμπορευματικό λιμένα προς την Αττική Οδό και την Πελοπόννησο.”

Σε αυτό το σημείο δεν μπορεί παρά να σημειώσει κανείς την θλιβερή και βαθύτατα αντιδημοκρατική δήλωση μίας εκ των δημοτικών παρατάξεων, η οποία κατηγορεί την δήμαρχο ότι “ως θηλυκός Πόντιος Πιλάτος πετάει δήθεν το μπαλάκι στους δημότες καλώντας τους σε ”“μαϊμού” δημοψήφισμα”. Κάποιοι συνεχίζουν να μιλούν για τον λαό αλλά ταυτόχρονα θεωρούν πως αυτός είναι νήπιο και δεν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να εκφράζεται.

Βουρλής Πέτρος

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Σαλαμίνα και ένα πολύ ιδιαίτερο δημοψήφισμα

  1. Ο/Η blackboy1955 λέει:

    Δεν είναι μόνο η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ που ανατριχιάζει στην ιδέα του δημοψηφίσματος που το χαρακτηρίζει «μαϊμού». (Θα έπρεπε το ΚΚΕ να μας πει τουλάχιστον ποιο είναι το κατά τη γνώμη του γνήσιο δημοψήφισμα). Είναι και η δεξιά νεοφιλελεύθερη εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο «Ενα δημοψήφισμα χωρίς καμιά ουσία» Ας μας πει λοιπόν ποιο είναι το κατά τη γνώμη της δημοψήφισμα με ουσία.

    Μου αρέσει!

  2. Παράθεμα: Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Σαλαμίνα. | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s