Η ψήφος σε πρόσωπα δεν αρκεί. Πρέπει επίσης να αποφασίζουμε για όλα τα σημαντικά θέματα.

Vote_Poster from 1920Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ιστορία των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας σε πολλές από τις πολιτείες των Η.Π.Α. Η εικόνα αριστερά “έρχεται” από το 1920 και στόχο είχε να κινητοποιήσει τις γυναίκες ψηφοφόρους να πάρουν μέρος στα δημοψηφίσματα που διεξάγονταν στην πολιτεία τους.

Εκτός από την κούρσα για την εκλογή προέδρου ας δούμε τι συμβαίνει φέτος με τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας. Μέχρι αυτή την στιγμή έχουν προκηρυχθεί 65 πρωτοβουλίες και ακυρωτικά δημοψηφίσματα για το 2016, σε 25 πολιτείες των Η.Π.Α. Έντεκα από τις παραπάνω ψηφοφορίες θα διεξαχθούν πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου με τις περισσότερες να διεξάγονται στις 8 Νοέμβρη 2016.

Συχνά, οι πρωτοβουλίες έχουν ως αντικείμενο ιδιαίτερα δύσκολα θέματα. Στην Καλιφόρνια θα έχουμε το πρώτο δημοψήφισμα σε επίπεδο πολιτείας σχετικά με την απαγόρευση των πλαστικών τσαντών. Στην Νεβάδα θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με τον τρόπο αγοράς όπλων ενώ στο Μέιν οι πολίτες θα αποφασίσουν για τον εκλογικό νόμο της Πολιτείας.

Ο συνολικός αριθμός των πρωτοβουλιών αναμένεται μεταξύ 150 και 200, αριθμός που θεωρείται χαμηλός. Το 2014 είχαμε επίσης ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό ψηφοφοριών (158). Η προηγούμενη χρονιά που ο αριθμός αυτός είχε πέσει κάτω από το 160 ήταν το 1988, ενώ η χρονιά με τον μέγιστο αριθμό δημοψηφισμάτων τις τελευταίες δεκαετίες ήταν το 1998 (272 πρωτοβουλίες και ακυρωτικά δημοψηφίσματα).

Πολλοί θεωρούν πως για τον χαμηλό αριθμό πρωτοβουλιών ευθύνεται ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός υπογραφών που απαιτείται για την προκήρυξη τους καθώς και άλλες προϋποθέσεις. Έτσι, πολλές πολιτείες των Η.Π.Α. σχεδιάζουν την μείωση του αριθμού των απαιτούμενων υπογραφών καθώς και την απλούστευση των διαδικασιών μέσω των οποίων οι πολίτες καταθέτουν τόσο νομοθετικές και συνταγματικές προτάσεις (πρωτοβουλίες) όσο και ακυρωτικά δημοψηφίσματα ενάντια σε νόμους που έχουν ψηφισθεί από τα πολιτειακά κοινοβούλια.

Στον παρακάτω πίνακα (από εδώ) θα δούμε πως μόνο το Αρκάνσας, το Κολοράντο, το Μέιν και το Όρεγκον προχώρησαν σε αύξηση του απαραίτητου αριθμού υπογραφών. Αντίθετα 11 άλλες πολιτείες μείωσαν τον αριθμό αυτό, με την Καλιφόρνια να μειώνει τις απαιτήσεις υπογραφών κατά 27,51%, το Γουάϊομινγκ  κατά 31,73% και την Νεβάδα κατά 45,67%!

Lowering signatures

 

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Η ψήφος σε πρόσωπα δεν αρκεί. Πρέπει επίσης να αποφασίζουμε για όλα τα σημαντικά θέματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s