Δημοκρατία μικρής κλίμακας. Ένα πείραμα 254 ετών συνεχίζεται αύριο στο Vermont.

 

Town-Meeting-Vermont-0016 _ smallΟ θεσμός των λαϊκών συνελεύσεων έχει μία μακρά ιστορία στην πολιτική ζωή αρκετών από τις πολιτείες των Η.Π.Α. Είναι ένας θεσμός που λειτουργεί ακόμα και σήμερα στο Κονέκτικατ, το Μέϊν, την Μασαχουσέτη, το Νιού Χάμσαϊρ, την Νέα Υόρκη, το Ρόουντ Άιλαντ, το Βέρμοντ, το Μίτσιγκαν και την Μινεσότα.

Στο Βέρμοντ, μια μικρή πολιτεία, με περίπου το 1/10 της έκτασης της Ελλάδας και  πληθυσμό 626.000 κατοίκους, το δημοκρατικό πείραμα έχει ιστορία 254 ετών. Έτσι, και αύριο, οι κάτοικοι του Vermont θα συναθροισθούν σε γυμναστήρια και άλλους δημόσιους χώρους προκειμένου να αποφασίσουν αυτοί και όχι κάποιοι αντιπρόσωποι για τις κρίσιμες αποφάσεις του τόπου τους. Μπορεί η δημοκρατία να λειτουργήσει διαφορετικά; Μάλλον όχι και ας μην βιαστούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα πως αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερα σε αριθμό πολιτικά σώματα. Το παράδειγμα της Ελβετίας (αλλά και της κατά πολύ μεγαλύτερης Καλιφόρνια) αποδεικνύουν πως το μέγεθος δεν είναι πρόβλημα αν η πολιτική δύναμη (το δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς και όχι οι αντιπρόσωποι μας) κρατηθεί “χαμηλά” κοντά στους πολίτες.

Ας δούμε ένα μικρό κείμενο σχετικά με την αυριανή ημέρα (εδώ η πηγή)

Town-Meeting-Vermont-0023 _ small.jpg“Η Ημέρα Συνέλευσης της Πόλης (Town Meeting Day), που θα λάβει χώρα την επόμενη Τρίτη, 1η Μαρτίου, συνεχίζει ένα πείραμα άμεσης δημοκρατίας που ξεκίνησε πριν από 254 χρόνια.

Φυσικά, μερικά ζητήματα αποφασίζονται πλέον μέσω δημοψηφίσματος, με έναν τρόπο που θυμίζει αρκετά τις Προεδρικές εκλογές, αλλά πολλά άλλα θέματα αποφασίζονται ακόμα στις συνελεύσεις, στις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να πάνε, να συζητήσουν, να διαφωνήσουν και στο τέλος να πάρουν οι ίδιοι την απόφαση.

Ο έλεγχος των πολιτών είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε σχέση με την νομοθετική διαδικασία και νόμους όπως ο νόμος 46, ένας πρόσφατος νόμος στο Vermont ο οποίος προωθεί την συγχώνευση εκπαιδευτικών περιοχών σε μεγαλύτερες οργανώσεις και στοχεύει στην μείωση των δημόσιων εξόδων ανά μαθητή. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να δείξουν πως ο έλεγχος που μπορούν να ασκήσουν είναι πραγματικά ουσιαστικός. Μπορούν να αφιερώσουν την ημέρα τους στην συνέλευση, συμμετέχοντας πραγματικά και να βοηθήσουν να αποφασισθεί τι θα κάνει το δημοτικό συμβούλιο και οι εκπαιδευτικές επιτροπές το επόμενο έτος.

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται σχετικά με τις συνελεύσεις πόλης. “Διαρκούν πολύ, πως θα λείψω από την εργασία μου, έχω να πάω τα παιδιά σε διάφορες δραστηριότητες, μία ψήφος δεν θα κάνει την διαφορά” κ.ο.κ.

Έχουμε δει πολλές φορές τις εκστρατείες για την εκλογή προέδρου. Τεράστια ποσά δαπανούνται στην διαφήμιση, απρεπείς επιθέσεις σε πρόσωπα, πολιτική συνθημάτων παρά βαθιάς σκέψης, ασταμάτητες δημοσκοπήσεις (προσπαθώντας να προβλέψουμε τι θα προτιμήσουν οι συμπολίτες μας, παρά το γεγονός πως πολλοί από αυτούς δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσουν). Οι λαϊκές συνελεύσεις είναι το ακριβώς αντίθετο όλων αυτών. Χωρίς διαμεσολαβητές, μεσάζοντες, υποκριτές και απόκρυψη των προβλημάτων κάτω από το χαλί. Αντίθετα, οι τοπικοί αξιωματούχοι μιλούν απευθείας με τους πολίτες: “Αυτό είναι το σχέδιο μας. Πως σας φαίνεται;” και οι ψηφοφόροι απαντούν. Αυτό που οι ψηφοφόροι επιθυμούν είναι αυτό που θα γίνει.

Επιπλέον, στο Vermont, ο πρώτος γύρος της Προεδρικής εκλογής διεξάγεται κατά την διάρκεια της Ημέρας Συνέλευσης της Πόλης. Επιλέξτε με την ψήφο σας Πρόεδρο και συγκρίνετε την ψήφο σας αυτή με την συμμετοχή σας στην συνέλευση. Ποιο από τα δύο σας κάνει να νιώθετε περισσότερο πολίτης;

Οι λαϊκές συνελεύσεις λειτουργούν εξαίσια στις σχετικά μικρές μας κοινότητες. Μεγαλύτερες δημοτικές αρχές χρειάζονται περισσότερη και συνεχή προσπάθεια, δεν μπορούν να λάβουν όλες τις σημαντικές τους αποφάσεις σε μία μόνο ημέρα του Μαρτίου. Εμείς όμως ακόμα μπορούμε. Ας απολαύσουμε αυτή μας την τύχη.”

Huntington_town_meeting _ small.jpg

Πολλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον θεσμό του Town Meeting Day μπορείτε να βρείτε στο αντίστοιχο λήμμα της Wikipedia (εδώ).

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s