Οι θεσμοί της άμεσης δημοκρατίας στις χώρες της Ε.Ε.

Direct-Democracy

Το παρακάτω κείμενο είναι μετάφραση ενός δελτίου τύπου το οποίο βρήκαμε στην σελίδα της οργάνωσης Democracy International και το οποίο θεωρούμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Από τις παρακάτω χώρες λείπει η Ελβετία αφού οι πολίτες της είχαν την προνοητικότητα (ενάντια σε όλες τις ελίτ της συνομοσπονδίας τους) να μην δεχτούν την ένταξη τους στην Ε.Ε. Πως εξέφρασαν την βούληση τους; Μα φυσικά με δημοψήφισμα.

Μια ματιά στους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας στην Ε.Ε. Η Γερμανία στις τελευταίες θέσεις.

Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν διαθέτει κανένα θεσμό άμεσης δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι πολίτες της δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να αποφασίσουν για συγκεκριμένα θέματα.

Η απόλυτη αυτή έλλειψη θεσμών της άμεσης δημοκρατίας σε εθνικό επίπεδο έρχεται σε αντίθεση με τις αμεσοδημοκρατικές πρακτικές στα ξεχωριστά ομόσπονδα Κρατίδια (Lander), καθώς επίσης και σε τοπικό επίπεδο, στα οποία οι Γερμανοί μπορούν να ασκήσουν διαφορετικές μορφές της άμεσης δημοκρατίας.

Τα ακόλουθα στοιχεία προέρχονται από τον Οδηγό Άμεσης Δημοκρατίας (Direct Democracy Navigator), μία βάση δεδομένων η οποία κατηγοριοποιεί τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Α) Πρωτοβουλίες (Πρωτοβουλίες Πολιτών και ακυρωτικά δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία πολιτών).

Οι πολίτες προτείνουν και αποφασίζουν οι ίδιοι για ένα συγκεκριμένο πολιτικό ζήτημα, ενώ είναι σε θέση να δεχτούν ή να ακυρώσουν νόμους οι οποίοι έχουν ψηφισθεί από το κοινοβούλιο.

B) Υποχρεωτικά δημοψηφίσματα.

Η νομοθεσία προβλέπει πως νόμοι οι οποίοι αφορούν σε συγκεκριμένα ζητήματα θα πρέπει να γίνονται αποδεκτοί από τους πολίτες μέσω δημοψηφίσματος.

C) Προσωπικά δημοψηφίσματα (plebiscites).

Οι πολιτικές αρχές ή ακόμα και μια μειοψηφική ομάδα αυτών, μπορεί να καλέσει μια ψηφοφορία προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες για ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

Θα θέλαμε να σημειώσουμε πως η οργάνωση Democracy International θεωρεί τις Πρωτοβουλίες (Α) με χαμηλά όρια ως την καλύτερη μορφή θεσμού άμεσης δημοκρατίας. Οι Πρωτοβουλίες επιτρέπουν στους πολίτες να προτείνουν και να θέτουν προτάσεις για την ψήφιση νέων νόμων. Αντίθετα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τα προσωπικά δημοψηφίσματα , καθώς αυτά χρησιμοποιούνται συχνά από τις αντιπροσωπευτικές αρχές προκειμένου αυτές να παρακάμψουν συνταγματικές αρχές ελέγχου και ισορροπιών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

D) Υπάρχουν επίσης χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν κανέναν θεσμό άμεσης δημοκρατίας σε εθνικό επίπεδο.

Με μια ματιά:

 EU countries and DD instruments _ GR

Σημείωση:

Σε όλες τις παραπάνω χώρες (D), εκτός της Γερμανίας, έχει διεξαχθεί στο παρελθόν τουλάχιστον ένα δημοψήφισμα για συγκεκριμένο θέμα:

Στην Τσεχία οι πολίτες ψήφισαν για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Στην Κύπρο διεξήχθη δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν

Το Βέλγιο αποδέχτηκε μέσω δημοψηφίσματος την Μοναρχία

Στην Ολλανδία διεξήχθη δημοψήφισμα αποδοχής του Ευρωπαϊκού Συντάγματος

Αν χρησιμοποιήσετε την παραπάνω λίστα σημειώστε επίσης τα εξής:

Οι θεσμοί της άμεσης δημοκρατίας στις παραπάνω χώρες δεν επιτρέπουν στους πολίτες να αποφασίζουν για όλα τα θέματα αδιακρίτως. Για παράδειγμα, συχνά νόμοι σχετικοί με την φορολογία ή διεθνείς συνθήκες εξαιρούνται από αυτούς.

Συχνά οι αποφάσεις που παίρνονται από τους πολίτες δεν είναι δεσμευτικές ως προς το αποτέλεσμα τους (συμβουλευτικά δημοψηφίσματα). Επίσης είναι πιθανό να απαιτείται υψηλό ποσοστό συμμετοχής ή / και αυξημένη πλειοψηφία προκειμένου αυτές να θεωρηθούν έγκυρες.

Για Πρωτοβουλίες Πολιτών και Ακυρωτικά Δημοψηφίσματα, η ομάδα που ξεκινά την καμπάνια μπορεί να χρειάζεται να ξεπεράσει ιδιαίτερα δύσκολα εμπόδια, όπως ο υψηλός αριθμός υπογραφών προκειμένου να προκηρυχθεί δημοψήφισμα ή / και ο περιορισμένος χρόνος συλλογής αυτών. Κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία, είναι ‘νεαρές’ δημοκρατίες και απαιτείται χρόνος για να δημιουργηθεί μια δημοκρατική κουλτούρα. Την ίδια στιγμή τα δημοκρατικά δικαιώματα ενισχύονται στα συντάγματα αυτών των χωρών.”

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s