Ας δούμε το δημοψήφισμα ως Γερμανοί

36. NEIN griechenland-referendum

Ας αφήσουμε προς στιγμή το τι συμβαίνει στην Ελλάδα σχετικά με το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής και ας σκεφτούμε πως θα δεχόμασταν την είδηση αυτή αν ήμασταν Γερμανοί πολίτες.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι Γερμανοί προσπαθούν να προσθέσουν στο Ομοσπονδιακό τους Σύνταγμα την δυνατότητα να καλούν δημοψηφίσματα σε επίπεδο Ομοσπονδίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 80% (και από όλους τους πολιτικούς χώρους) υποστηρίζουν τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας σε Ομοσπονδιακό επίπεδο. Παρόλα αυτά το CDU και η Μέρκελ δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο και έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να μην υιοθετηθούν δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία πολιτών στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Γερμανίας. Όλα αυτά ακόμα και σε ‘πείσμα’ των ίδιων των ψηφοφόρων της.

Αυτό το οποίο ακούγανε μέχρι σήμερα οι Γερμανοί πολίτες είναι πως κάποιοι τεμπέληδες Έλληνες, εκεί στον Νότο, περνούν την ώρα τους γλεντώντας και πίνοντας και έχουν θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το θαυμαστό οικοδόμημα της Ε.Ε. Έπεισαν τους Γερμανούς πως για να σωθεί το ευρώ (και για την υιοθέτηση του οποίου δεν ερωτήθηκαν όπως άλλοι λαοί) θα έπρεπε να δανείσουν σε αυτούς τους τεμπέληδες έναν απίστευτο πακτωλό χρημάτων. Και πάλι, φυσικά, οι Γερμανοί δεν ρωτήθηκαν. Στην συνέχεια σώσαμε (μην ξεχνάτε είμαστε Γερμανοί) και δεύτερη φορά τους ανεπρόκοπους, δόλιους και κυρίως αγνώμονες Έλληνες. Και πάλι δεν ρωτηθήκαμε, ενώ τα αποτελέσματα των χρημάτων που τους δώσαμε φαίνεται να είναι πενιχρά. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τίποτα δεν έχει γίνει, ενώ μια νέα, κομμουνιστική (!) κυβέρνηση μας λέει χωρίς ντροπή πως η βοήθεια μας πήγε χαμένη και πως τώρα θα πρέπει να κάνουμε ό,τι αυτοί προτείνουν.

Το εντυπωσιακότερο όλων όμως είναι πως η θέση αυτή δεν είναι μόνο θέση της κυβέρνησης τους, αλλά, πιθανότατα και θέση της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Γιατί, αυτοί οι άθλιοι Έλληνες έχουν (σε αντίθεση με εμάς!) το δικαίωμα να απαντήσουν άμεσα και χωρίς ενδιάμεσους για το τι επιθυμούν.

Μάλλον κάπως έτσι σκέφτεται ο μέσος Γερμανός και προσωπικά τον καταλαβαίνω απόλυτα. Αν έχει δεχθεί την ίδια άθλια προπαγάνδα που ζούμε και εμείς τα τελευταία χρόνια (με τις τελευταίες ημέρες να μιλάμε για ένα επικοινωνιακό πραξικόπημα), πως να μην λέει όλα τα παραπάνω;

Τώρα σκεφτείτε και την θέση της Μέρκελ. Πως θα δικαιολογήσει την δική της άρνηση στους Γερμανούς να αποφασίζουν για τόσο σημαντικά θέματα όταν ακόμα και αυτοί οι αλητήριοι εκεί στον Νότο έχουν αυτό το δικαίωμα;

Αλλά όχι μόνο η Μέρκελ. Το ίδιο και ο Ραχόϊ. Πως θα σταθεί απέναντι στην εύλογη ερώτηση των Ισπανών: γιατί εμείς να μην έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για το μέλλον μας; Ή, αν οι PODEMOS βρεθούν σύντομα στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως θα μπορέσουν να αρνηθούν στους Ισπανούς να αποφασίσουν οι ίδιοι για μια πιθανή νέα σύμβαση, όταν υπάρχει το τόσο ‘κακό’ προηγούμενο παράδειγμα όσο αυτό του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα;

Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα μας. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αποτελεί μια ‘πληγή’ για όλες τις αντι-δημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Δεν ξέρω αν εμάς θα μας βοηθήσει (ίσως να μην το αξίζουμε) αλλά σίγουρα θα βάλει πολλούς Ευρωπαίους πολίτες σε σοβαρές σκέψεις και αυτό είναι από μόνο του σπουδαίο. Ελάτε λοιπόν όλοι στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Είτε ψηφίσετε ΝΑΙ, είτε ψηφίσετε ΟΧΙ κανείς δεν πρέπει να λείψει από αυτή την γιορτή της δημοκρατίας. Και να θυμάστε, οι αντιπρόσωποι μας δεν μας ρωτάνε συχνά και για αυτό θα πρέπει όλοι να ζητήσουμε, άμεσα, την Συνταγματική θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία πολιτών.

Βουρλής Πέτρος

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s