Τελικά θα γίνει το δημοψήφισμα;

37.tsipras-maximou

Πολιτικά βρισκόμαστε πλέον σε μια αχαρτογράφητη περιοχή. Μπορεί κάποιοι από εμάς να τρομάζουν από αυτό, εμείς όμως θεωρούμε πως θα πρέπει να το δούμε ως μια μεγάλη ευκαιρία. Μια ευκαιρία να εξωραΐσουμε το δυσλειτουργικό πολιτικό μας σύστημα και να προχωρήσουμε σταδιακά σε μία πραγματική δημοκρατία.

Αν οι ‘θεσμοί’ δεν αποφασίσουν να τραβήξουν την κατάσταση στα όρια της είναι σίγουρο πως θα επανέλθουν προτείνοντας νέες διαπραγματεύσεις. Αυτό θα είναι σίγουρα μια μικρή νίκη της ελληνικής πλευράς χωρίς να συνεπάγεται απαραίτητα και μια καλύτερη συμφωνία για εμάς.

Κάθε λογικός συμπολίτης μας θα συμφωνήσει πως δεν έχει νόημα για καμία πλευρά να αρνηθεί την συμμετοχή της σε νέες διαπραγματεύσεις. Όλοι επίσης ελπίζουμε στο να βρεθεί η χρυσή τομή που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Όλα αυτά όμως είναι απλά ελπίδες. Το μεγάλο πολιτικό ερώτημα, από την αρχαιότητα και για όσο υπάρχει ανθρωπότητα, είναι ένα: ποιος αποφασίζει;

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έπραξαν (έστω και την τελευταία στιγμή) το δημοκρατικά αυτονόητο. Μένει να αποδείξουν σε όλους τους Έλληνες πως τα ελατήρια τους δεν ήταν μικροκομματικά. Ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι να θέσουν από την αρχή κάθε νέας διαπραγμάτευσης έναν όρο: όποια και αν είναι η συμφωνία αυτή θα περάσει υποχρεωτικά από δημοψήφισμα. Μια τέτοια δήλωση θα έχει ως αποδέκτες τόσο τους ‘θεσμούς’ στο εξωτερικό της χώρας όσο και αυτούς οι οποίοι, εντός της Ελλάδας,  συνεχίζουν να μην αναγνωρίζουν στους Έλληνες πολίτες το δικαίωμα να ορίζουν το μέλλον τους.

Τότε και μόνο τότε, μετά από 23 αιώνες πολιτικού σκότους, θα μπορεί ο Τσίπρας να υπερηφανεύεται δικαίως πως ήταν αυτός που ξεκίνησε την δημοκρατική επανάσταση στο νέο Ελληνικό κράτος. Διαφορετικά θα συνεχίζουμε να ζούμε σε μια χώρα της οποίας το πολιτικό της σύστημα μόνο ντροπή μπορεί να μας γεμίζει.

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s