Ο ευτυχέστερος λαός του κόσμου……

34.Switzerland

Ας δούμε μερικά μικρά αποσπάσματα από ένα βιβλίο το οποίο θα έπρεπε να διδασκόμαστε στο Γυμνάσιο (αν φυσικά ζούσαμε σε μία δημοκρατία)

Ειρήνη, ενότητα και ισότητα είναι εχθροί της πολιτικής μηχανορραφίας. Άνθρωποι απλοί και ευθείς είναι δύσκολο να εξαπατηθούν εξαιτίας της απλότητας τους˙ οι δελεασμοί, οι συγκαλυμμένες προφάσεις δεν τους αγγίζουν καθόλου, ενώ δεν είναι ούτε αρκετά εκλεπτυσμένοι ώστε να εξαπατώνται.”

Και τι έχουν ως αποτέλεσμα τα παραπάνω; Μα φυσικά τον ευτυχέστερο λαό στον κόσμο!

Όταν βλέπουμε στον ευτυχέστερο λαό του κόσμου ομάδες χωρικών να ρυθμίζουν τις κρατικές υποθέσεις κάτω από μια βελανιδιά και να πολιτεύονται πάντα σωστά, πως να μην καταφρονούμε τους επιτηδευμένους τρόπους άλλων εθνών, τα οποία φτάνουν στην δόξα και την αθλιότητα με τόση τέχνη και τόσο μυστήριο;

Αμφιβάλλετε για το ευτυχέστερος; Δείτε αυτό και αν θέλετε περισσότερα στοιχεία και  μια περισσότερο επιστημονική προσέγγιση διαβάστε αυτό. Α ναι, φυσικά, “αυτοί ξεπλένουν χρήμα”. Αλήθεια, γιατί δεν το κάνουμε και εμείς;

Ας συνεχίσουμε όμως και ας δούμε, τι συνέβαινε και τι εξακολουθεί να συμβαίνει σε μια τέτοια χώρα; Μα ακριβώς αυτό που δεν συμβαίνει στην βαθύτατα ολιγαρχική Ελλάδα.

Ένα κράτος που κυβερνάται έτσι χρειάζεται πολύ λίγους νόμους, και στο μέτρο που κρίνεται αναγκαίο να ψηφιστούν καινούργιοι, όλοι αντιλαμβάνονται αυτή την ανάγκη. Ο πρώτος που τους προτείνει απλώς εκφράζει ό,τι όλοι τους έχουν αιστανθεί, και δεν υπάρχει λόγος ούτε για μηχανορραφίες ούτε για δεινότητα λόγου, προκειμένου να νομοθετηθεί κάτι που ο καθένας έχει αποφασίσει να πράξει, μόλις βεβαιωθεί πως όλοι θα πράξουν όπως αυτός.

Τι κάνουν οι ‘διαλογιζόμενοι’ με όλα αυτά;

Γελούν με το να φαντάζονται όλες τις ανοησίες με τις οποίες ένας επιτήδειος πανούργος ή ένας σοφιστής λαοπλάνος θα μπορούσε να πείσει τον λαό του Παρισιού ή του Λονδίνου.

Γελούν αλλά δεν γνωρίζουν πως ένας ‘αμόρφωτος’ και ανεπιτήδευτος λαός χωρικών θα λειτουργούσε ως εξής :

…….ο λαός της Βέρνης θα είχε καταδικάσει σε καταναγκαστικά έργα τον Κρόμγουελ, και ο Δούκας του Μποφόρ θα είχε φυλακιστεί από τους κατοίκους της Γενεύης.

Και για να έρθουμε στα επίκαιρα δικά μας. Τι κάνει ο ‘αμόρφωτος’ αυτός λαός όταν θα πρέπει να αποφασισθούν και να υπογραφούν σημαντικές διεθνείς συνθήκες; Ρίξτε μια ματιά στο Ομοσπονδιακό του Σύνταγμα και ειδικότερα στα άρθρα 138 – 142 (σελίδες 46 – 49).

Τι θα έπρεπε αντίστοιχα να κάνει μια δημοκρατική Κυβέρνηση στην Ελλάδα (αν υπήρχε..) προκειμένου να δεσμεύσει, ή όχι, την χώρα και τις επόμενες γενιές, με κάθε είδους μνημόνια τα οποία απαιτούν και όπως είδαμε καταφέρνουν να ορίζουν ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό; Μα πολύ απλά ένα δημοψήφισμα.

Για τα μνημόνια (όπως και αν τα ονομάσουμε) ο μόνος που δικαιούται να αποφασίσει είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός και κανένας άλλος! Υποχρέωση μιας Κυβέρνησης είναι να διαπραγματευτεί με τους ‘φίλους’ εταίρους μας και να προσπαθήσει να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την χώρα. Μέχρι εκεί όμως, η συμφωνία αυτή είναι δημοκρατικά άκυρη αν δεν περάσει από δημοψήφισμα.

Κάποιοι εύλογα, αλλά μάλλον ρητορικά, θα αναρωτηθούν: “Δημοκρατία στην Ελλάδα;”. Ναι, ίσως μετά από 23 αιώνες να ήρθε και πάλι η ώρα της δημοκρατίας για την Ελλάδα.

(Όλα τα παραπάνω αποσπάσματα προέρχονται από το Κοινωνικό Συμβόλαιο του Ζαν Ζακ Ρουσσώ. Αν δεν το έχετε διαβάσει κάντε το άμεσα και θα καταλάβετε πως μόνο ντροπή μπορούμε να νιώθουμε για το πολιτικό μας σύστημα.)

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ο ευτυχέστερος λαός του κόσμου……

 1. Ο/Η Γιώργος Θωμάκος λέει:

  «Α ναι, φυσικά, “αυτοί ξεπλένουν χρήμα”. Αλήθεια, γιατί δεν το κάνουμε και εμείς;»

  Το εννοείς αυτό; Να γίνουμε δηλαδοί οι «θεσμικοί κλεπταποδόχοι» του υπόλοιπου κόσμου;
  Μπορούμε να θαυμάζουμε τους Ελβετούς για την ποιότητα της Δημοκρατίας τους. Ας μην επεκταθούμε σε αλλα θέματα που εγείρουν ηθικά ζητήματα . Το αν η ευτυχία τους οφείλεται περισσότερο στην οικονομική τους ευμάρεια ή στην δημοκρατική τους θέσμιση δεν το ξέρω. Όμως ξέρω ότι δεν χρειάζεται να μου υπόσχονται ευτυχία για να υποστηρίξω την Δημοκρατία.Την υποστηρίζω γιατί στο κέντρο της , στον πυρήνα της έχει μια γενικά απόδεκτη ηθική βάση η οποία συνοψίζεται στην φράση: ο κάθε πολίτης έχει αναφαίρετο το δικαίωμα να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις, στις οποίες μετέπειτα, ως μέλος μιας πολιτείας, υπόκειται.

  Αυτό το θεμελιώδες αξίωμα αποτελεί το ηθικό έρεισμα της Δημοκρατίας και από αυτό αντλεί και την υπεροχή της απέναντι στις άλλες μορφές πολιτευμάτων

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Ο/Η greekdimo λέει:

   Γιώργο δες κάποια στιγμή το βιβλίο των Verhulst και Nijeboer. Εκεί θα δεις πολύ ενδιαφέροντα σχόλια και στοιχεία σχετικά με την σχέση ευμάρειας, δημοκρατίας και αισθήματος ευτυχίας.

   Είναι εντελώς α-νόητο να συνδέει κανείς το πολιτικό σύστημα της Ελβετίας με τις πρακτικές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της. Φυσικά, οι Ελβετοί δεν είναι ανόητοι να σφάξουν την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά. Δεν είναι υπεύθυνοι αυτοί για την έλλειψη μηχανισμών ελέγχου των χωρών από τις οποίες προέρχονται μαύρα χρήματα. Δεν φταίνε αυτοί που ο Θέμος είναι ακόμα και σήμερα παράγοντας της πολιτικής ζωής της χώρας μας. Είναι εύκολο να ρίχνουμε τα βάρη των δεινών μας σε άλλους αλλά αυτό ελάχιστα θα μας βοηθήσεις να πάμε μπροστά.

   Όταν λέω «γιατί δεν το κάνουμε και εμείς;» θέλω να πω πως δεν μπορούμε να το κάνουμε και όχι ότι δεν το επιθυμούμε (λόγο ηθικής ή άλλης ανωτερότητας).

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s