Νομοθετική και Συνταγματική πρωτοβουλία

Με το ακυρωτικό δημοψήφισμα οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στο τελικό στάδιο της διαδικασίας λήψης μίας απόφασης και να ασκούν βέτο σε αυτή. Θα υπάρχουν πάντα όμως στιγμές που οι πολιτικοί δεν θα θελήσουν (από άγνοια ή δόλο) να ανοίξουν τον δημόσιο διάλογο για κάποια συγκεκριμένα θέματα. Εδώ έρχεται να καλύψει το κενό το δημοψήφισμα νομοθετικής ή συνταγματικής πρωτοβουλίας πολιτών.

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να προτείνουν μία συγκεκριμένη θέση ως νόμο ή νέο άρθρο του Συντάγματος. Έτσι, αν καταφέρουν να συλλέξουν 100.000 υπογραφές σε διάστημα 18 μηνών υπέρ της θέσης την οποία υποστηρίζουν, θα πρέπει να διεξάγεται δημοψήφισμα στο οποίο οι συμπολίτες τους θα αποφασίζουν υπέρ ή κατά της πρότασης.

Δεν θα πρέπει να εξετάζουμε μία νομοθετική ή Συνταγματική πρωτοβουλία αποκλειστικά με όρους επικράτησης ή αποτυχίας. Ακόμα και αν μία πρόταση δεν έχει ελπίδες να κερδίσει την πλειοψηφία μία δεδομένη στιγμή, η παραπάνω διαδικασία επιτρέπει σε μειοψηφικές ομάδες να εκκινήσουν τον δημόσιο διάλογο για ένα ζήτημα το οποίο θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό. Κάθε καινούργια ιδέα υποστηρίζεται σχεδόν πάντα από μία μικρή μειοψηφία. Μέσω του δημόσιου διαλόγου και αν μία πρόταση είναι πραγματικά αξιόλογη καταφέρνει σταδιακά να εξασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας.

Δεν θα πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε πως το σημαντικότερο σε ένα δημοψήφισμα δεν είναι το αποτέλεσμα αλλά ο δημόσιος διάλογος που προηγείται. Ο διάλογος αυτός θα πρέπει να είναι εκτεταμένος, ισότιμος και φυσικά πολυφωνικός. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το δημοψήφισμα περισσότερο ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο και λιγότερο ως έναν μηχανισμό λήψης αποφάσεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s