Ακυρωτικό δημοψήφισμα

Αυτή την στιγμή και σύμφωνα με το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία θεσμικά κατοχυρωμένη διαδικασία η οποία να μας επιτρέπει να επηρεάσουμε την ισχύ ενός νόμου. Οι αντιπρόσωποι μας νομοθετούν αλλά εμείς, οι πολίτες, δεν έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε και να ακυρώσουμε αν το επιθυμούμε το νομοθέτημα τους. Δηλαδή ο αντιπρόσωπος πολιτικός έχει απείρως μεγαλύτερη ισχύ από τον αντιπροσωπευόμενο λαό! Αν μη τι άλλο πρόκειται για μία πολύ δυσάρεστη και δυσλειτουργική αντιπροσώπευση.

Η πρόταση μας είναι να έχουμε την συνταγματικά κατοχυρωμένη δυνατότητα να ακυρώσουμε οποιονδήποτε νόμο δεν επιθυμούμε. Έτσι, αν 100.000 συμπολίτες μας δηλώσουν εντός έξι μηνών από την δημοσίευση του νόμου πως επιθυμούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στο νόμο, θα πρέπει αυτό να προκηρύσσεται και στην συνέχεια να αποφασίζουν οι Έλληνες πολίτες αν επιθυμούν ή όχι την εφαρμογή του νόμου.

Ο θεσμός του ακυρωτικού δημοψηφίσματος επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη επάνω από τους πολιτικούς – νομοθέτες. Αν δεν λάβουν σοβαρά υπόψη τους το τι πιστεύει και επιθυμεί ο Έλληνας πολίτης θα αντιμετωπίσουν ένα δημοψήφισμα και πιθανότατα μια ταπεινωτική ήττα – ακύρωση του νομοθετήματος τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s